Recept: enolončnica
Piščanec, naj bo pečen, ocvrt, kuhan ali dušen, se zelo dobro ujame z vsemi vrstami zelenjave. Pečeno piščančje meso lahko postrežemo tudi hladno, denimo v solatah, najbolje je, če je narezano na koščke ali trakove. Za juho ali enolončnico uporabimo vse kose, tudi kosti, dobro je, da jim odstranimo kožo.
Za 4 osebe:
2 piščančji bedri, 100 g makaronov, 1 čebula, 2 večja korenčka, 3 stroki česna, 1 žlica paradižnikove omake, 1 koleraba, olje, sol, poper, timijan, šopek svežega peteršilja
Bedra prerežemo, odstranimo kožo, meso ločimo od kosti in narežemo na koščke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Kolerabo olupimo in narežemo na kocke, korenje očistimo in narežemo na kolobarje. V loncu segrejemo olje in na njem popečemo meso. Preložimo ga v drugo posodo in na istem olju svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, kolerabo in korenje in dušimo nekaj minut. V lonec vrnemo meso, dodamo paradižnikovo omako in še malo dušimo. Zalijemo z vodo, solimo in popramo, dodamo timijan. Zavremo in kuhamo na srednjem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča. Testenine skuhamo posebej, odcedimo in dodamo v juho. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Dodamo sezonsko zelenjavo, pozimi na primer kolerabo, korenje, repo, zelje, namesto čebule pa por.