Enolončnica iz ostankov (RECEPT)
Iz pečenke, ki jo je vsekakor škoda zavreči, pripravimo okusno jed, ki se bo še kako prilegla v hladnih dneh.
Odpri galerijo
Morda nam je od praznikov v hladilniku ostal kos svinjske pečenke, ki bi jo še lahko pogreli, a bi bila bržkone preveč suha in zato ne prav okusna. Ker pa je meso škoda zavreči, ga pripravimo v različnih omakah. Lahko ga narežemo na kose in oplemenitimo z gobovo omako, lahko pa ga, narezanega na koščke, zakuhamo v gosto enolončnico s stročnicami.
Po želji lahko dodamo malo čilija ali druge pekoče začimbe. Zraven postrežemo kruh, lahko tudi krompir. Tako lahko uporabimo vse vrste ostankov pečenega ali dušenega mesa, tudi goveje ali piščančje.
Za 4 osebe:
ostanki pečenke
1 rezina slanine
1 čebula
3 stroki česna
0,5 konzerve rjavega fižola
0,5 konzerve rdečega fižola
pest oranžne leče
1 skodelica paradižnikove omake
1 šopek svežega peteršilja
sol, poper, olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Pečenko narežemo na majhne koščke, prav tako slanino. V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo slanino. Dodamo čebulo in česen in pražimo, dokler ne postekleni. Dodamo lečo, zalijemo s paradižnikovo omako in zavremo. Dodamo meso, fižol s tekočino vred, solimo in popramo ter premešamo. Kuhamo na majhnem ognju 15 minut. Po potrebi zalijemo z vodo. Jed je pripravljena, ko se leča zmehča in zgosti.
ostanki pečenke
1 rezina slanine
1 čebula
3 stroki česna
0,5 konzerve rjavega fižola
0,5 konzerve rdečega fižola
pest oranžne leče
1 skodelica paradižnikove omake
1 šopek svežega peteršilja
sol, poper, olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Pečenko narežemo na majhne koščke, prav tako slanino. V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo slanino. Dodamo čebulo in česen in pražimo, dokler ne postekleni. Dodamo lečo, zalijemo s paradižnikovo omako in zavremo. Dodamo meso, fižol s tekočino vred, solimo in popramo ter premešamo. Kuhamo na majhnem ognju 15 minut. Po potrebi zalijemo z vodo. Jed je pripravljena, ko se leča zmehča in zgosti.
Po želji lahko dodamo malo čilija ali druge pekoče začimbe. Zraven postrežemo kruh, lahko tudi krompir. Tako lahko uporabimo vse vrste ostankov pečenega ali dušenega mesa, tudi goveje ali piščančje.