Enolončnica iz stročnic
Izjemno okusno gosto jed na žlico popestrimo z zelenjavo in z začimbami.
Odpri galerijo
Sijajna enolončnica, kakršne si zaželimo, ko se po napornem dnevu na mrazu, na primer po smučanju ali pohodu na bližnji hrib, vrnemo v topel dom. Ali planinsko kočo. Naša različica je pisana na kožo vegetarijancem in celo veganom, mesojedci pa se ne bodo branili kuhane klobase ali kosa mesa, na primer dimljene šunke.
Klobase ali meso lahko narežemo in stresemo v jed, ki je sicer pripravljena povsem brez maščobe. Jed je tako gosta, polna in nasitna, da ne potrebuje nikakršne priloge, niti kruha, razen če je lakota prehuda. Če smo v stiski s časom, lahko uporabimo čičeriko in fižol iz konzerve.
Za 4 osebe:
1 skodelica čičerike
1 skodelica rjave leče
1 skodelica svežega luščenega fižola
1 skodelica zamrznjenega graha
2 korenčka
2 čebuli
3 stroki česna
1 bučka
2 skodelici narezane cvetače
sol, sušena jušna zelenjava
lovorjev list, kumina, rožmarin
sveži peteršilj
Čičeriko čez noč namočimo v vodi. Speremo, stresemo v lonec in nalijemo sveže vode. Dodamo lovorjev list in rožmarin, solimo in kuhamo, dokler ni na skoraj mehka, to je približno pol ure. Čebulo, česen in korenje očistimo, narežemo in stresemo v lonec, dodamo še lečo in fižol (če imamo suhega, ga čez noč namočimo in skuhamo skoraj do mehkega) ter jušno zelenjavo in kumino. Kuhamo slabe pol ure, potem dodamo še drobno naribano bučko, grah in cvetačo. Pustimo na majhnem ognju, dokler se jed ne zgosti. Potresemo s svežim peteršiljem.
1 skodelica čičerike
1 skodelica rjave leče
1 skodelica svežega luščenega fižola
1 skodelica zamrznjenega graha
2 korenčka
2 čebuli
3 stroki česna
1 bučka
2 skodelici narezane cvetače
sol, sušena jušna zelenjava
lovorjev list, kumina, rožmarin
sveži peteršilj
Čičeriko čez noč namočimo v vodi. Speremo, stresemo v lonec in nalijemo sveže vode. Dodamo lovorjev list in rožmarin, solimo in kuhamo, dokler ni na skoraj mehka, to je približno pol ure. Čebulo, česen in korenje očistimo, narežemo in stresemo v lonec, dodamo še lečo in fižol (če imamo suhega, ga čez noč namočimo in skuhamo skoraj do mehkega) ter jušno zelenjavo in kumino. Kuhamo slabe pol ure, potem dodamo še drobno naribano bučko, grah in cvetačo. Pustimo na majhnem ognju, dokler se jed ne zgosti. Potresemo s svežim peteršiljem.
Klobase ali meso lahko narežemo in stresemo v jed, ki je sicer pripravljena povsem brez maščobe. Jed je tako gosta, polna in nasitna, da ne potrebuje nikakršne priloge, niti kruha, razen če je lakota prehuda. Če smo v stiski s časom, lahko uporabimo čičeriko in fižol iz konzerve.