LONČEK KUHAJ
FOTO: Kako pripraviti slastne dišeče srčke
Recept Bogdane Štepec za piškote.
Odpri galerijo
Mala kuhinja Lonček kuhaj, kjer se sredi Mengša že šest let vrstijo kuharske delavnice, je tako simpatično opremljena, da se zdi, kot bi bila vzeta iz pravljice. Tu so pikaste posodice, tam v ravno vrsto zloženi lončki z začimbami, kuhinjske omarice pa zastirajo rdeče zavese, na katere so posute bele pikice. Otroci dobro vedo, da jih med vsemi temi pravljičnimi posodicami čaka Bogdana Štepec. Nekdaj je delala v vrtcu, zdaj najmlajše in tudi odrasle vodi med različnimi sladkimi in slanimi recepti. Pred nami je veseli december in z njim čas, ko iz kuhinj lepo zadiši po sladicah. Zato smo simpatično sogovornico, ki jo pod imenom Lonček kuhaj – Mengeš najdete tudi na facebooku, prosili za njen najljubši sladki recept.
Vse sestavine zgnetemo v gladko testo in pustimo na hladnem počivati približno pol ure.
Testo zvaljamo na 3 milimetre debelo, izrežemo srčke in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Pečemo približno 10 minut na 180 stopinj Celzija. Piškote ohladimo.
Marmelado segrejemo. Sladkor in cimet zmešamo.
Polovico srčkov premažemo z vročo marmelado in pokrijemo z drugo polovico.
Nadevane srčke povaljamo v mešanici sladkorja in cimeta.
Testo zvaljamo na 3 milimetre debelo, izrežemo srčke in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Pečemo približno 10 minut na 180 stopinj Celzija. Piškote ohladimo.
Marmelado segrejemo. Sladkor in cimet zmešamo.
Polovico srčkov premažemo z vročo marmelado in pokrijemo z drugo polovico.
Nadevane srčke povaljamo v mešanici sladkorja in cimeta.
Testo:
200 g moke
50 g mletih lešnikov
1,5 zavitka čokoladnega pudinga
80 g sladkorja
1 žličko naribane bio pomarančne lupinice
1 žlička pecilnega praška
1 ščepec soli
100 g masla
1 jajce
Posip:
1,5 žličke cimeta
50 g sladkorja
Nadev :
100 g jagodne marmelade
200 g moke
50 g mletih lešnikov
1,5 zavitka čokoladnega pudinga
80 g sladkorja
1 žličko naribane bio pomarančne lupinice
1 žlička pecilnega praška
1 ščepec soli
100 g masla
1 jajce
Posip:
1,5 žličke cimeta
50 g sladkorja
Nadev :
100 g jagodne marmelade
Vino pozne trgatve bo lepa spremljava piškotom, priporoča sommelierka Mira Šemić.