NARAVA IN DOBRA HRANA
FOTO: Med krave na kislo mleko in žgance
Poleti so na Krvavcu prijazne temperature, odlična hrana in raj za družine.
Odpri galerijo
Krvavec je še posebno privlačen, ko pašnike na planini Jezerca in na Kriški planini zavzamejo krave. Tudi letos je bila v začetku junija, pred začetkom pašne sezone na Krvavcu, tradicionalna tlaka. Z njo lastniki pašnih deležev pripravijo obe planini za prihod živine. Med tlako popravijo ograje in poti, čistijo planini in vzdržujejo korita za napajanje živine. To so ob odhodu iz domačega hleva gospodinje po starih običajih poškropile z blagoslovljeno vodo in pokadile s kadilom, da se bo zdrava vrnila v domače hleve. Na Kriški planini se trenutno pase 250 krav, zanje skrbi pastir Silvo Grilc, lastnik planšarije Eko Turizem Viženčar na Kriški planini. Predsednik te pašne skupnosti je Franci Vrhovnik. Za krave v Pašni skupnosti Jezerca skrbita pastirja Polona Kuhar in Valentin Grilc, predsednik pa je Marko Kuhar iz Brunarice Sonček.
Vse mleko, ki ga na Krvavcu namolzejo, ponudijo obiskovalcem, v planšarijah so jim na voljo tudi kislo mleko, skuta, sirovi štruklji, pehtranova potica, ajdovi žganci, enolončnice, masovnik, čaj iz krvavških zelišč in druge dobrote.
Planšarija Pr' Florjan na Kriški planini je odlično izhodišče za sprehode, kolesarjenje in gorske ture. Vrata imajo odprta vsak dan, saj gospodarica Štefka in gospodar Florjan Slatnar na planšariji živita vse leto. Poleti obiskovalcem postrežejo s pristnimi planšarskimi jedmi, kot so kislo mleko, ajdovi žganci z domačimi ocvirki, divjačinski golaž, siri, štruklji, ne manjkata pa tradicionalni masovnek in domači beli kruh.
V Tihi dolini na nadmorski višini 1600 metrov lahko obiščete najvišje ležeči hotel v Sloveniji, Krvavec. Plaža hotela je priljubljena točka za razvajanje ob domačih kulinaričnih dobrotah. Kot pravi Špela Janša iz RTC Krvavec: »Ko je po mestih vroče, je na planini prijetnih 20 stopinj. Na Krvavcu je največ obiskovalcev v poletni sezoni v avgustu. S poletno ponudbo aktivnosti na planini, ki jo vsako leto dopolnjujemo in nadgrajujemo, tako privabljamo različne vrste obiskovalcev.« Pot pastirskih škratov je denimo še povečala poletni obisk družin z otroki.
Maše v kapeliciV poletnem času je vse do malega šmarna vsako nedeljo ob 15. uri v kapelici Marije Snežne maša. V nedeljo, 18. avgusta, bo tam žegen oziroma semenj, ki se bo začel ob 10. uri s tradicionalno žegnanjsko mašo.
Vse mleko, ki ga na Krvavcu namolzejo, ponudijo obiskovalcem, v planšarijah so jim na voljo tudi kislo mleko, skuta, sirovi štruklji, pehtranova potica, ajdovi žganci, enolončnice, masovnik, čaj iz krvavških zelišč in druge dobrote.
Na Eko Turizmu Viženčar poleti molzejo vsak dan dvakrat, mleko kisajo in iz njega izdelujejo skuto, navadno in gi maslo, zeliščne namaze, mlečne sladice in tradicionalni masunek. Tu vas pričaka gorski mir, otroke pa očara mini živalski vrt. Če vas zanimajo zelišča, lahko več o tem izveste na zeliščarskih delavnicah, ki jih vodi Maria Mia Grilc. Gospodar Silvo, ki je tudi lovec in pastir, kmetijo vodi z ženo Mario Mio, kmetico, zeliščarico, zdravilsko in poslovno trenerko.
Tik nad zgornjo postajo kabinske žičnice na Krvavcu stoji Brunarica Sonček. Poleti postrežejo s kislim mlekom, ajdovimi žganci, krepko pastirsko mlečno jedjo masovnek in preostalimi planšarskimi dobrotami. Pristen okus bo takoj izdal, da so sestavine domače, gospodarja Marko in Polona Kuhar pa obiskovalcem rada povesta tudi kakšno zgodbo o Krvavcu, saj s planino živita vse dni v letu. Obiskovalcem ob domačem kruhu ponudijo enolončnice, pečenice z zeljem, suhe klobase, prekajena svinjska rebra in druge dobrote, po naročilu tudi pečenega jagenjčka. Za sladkosnede pripravijo pehtranovo potico, sirove štruklje in jabolčni zavitek. Vse skupaj boste lahko poplaknili s tradicionalnim krvavškim čajem iz zelišč, ki rastejo v okolici.
Planšarija Pr' Florjan na Kriški planini je odlično izhodišče za sprehode, kolesarjenje in gorske ture. Vrata imajo odprta vsak dan, saj gospodarica Štefka in gospodar Florjan Slatnar na planšariji živita vse leto. Poleti obiskovalcem postrežejo s pristnimi planšarskimi jedmi, kot so kislo mleko, ajdovi žganci z domačimi ocvirki, divjačinski golaž, siri, štruklji, ne manjkata pa tradicionalni masovnek in domači beli kruh.
Okusno hrano ponuja hotel Rozka na Gospinci v neposredni bližini zgornje kabinske postaje žičnice, nekoč bolj znan kot Planinski dom na Gospinci. Je manjši butični hotel, popolnoma v družinski oskrbi in z raznovrstno hrano, pripravljeno po starih, domačih receptih. Najraje se pohvalijo z domačimi dobrotami, kot so kislo mleko, masovnik, štrudelj, sirovi štruklji, razne enolončnice in vsak dan drugimi domačimi sladicami.
V Tihi dolini na nadmorski višini 1600 metrov lahko obiščete najvišje ležeči hotel v Sloveniji, Krvavec. Plaža hotela je priljubljena točka za razvajanje ob domačih kulinaričnih dobrotah. Kot pravi Špela Janša iz RTC Krvavec: »Ko je po mestih vroče, je na planini prijetnih 20 stopinj. Na Krvavcu je največ obiskovalcev v poletni sezoni v avgustu. S poletno ponudbo aktivnosti na planini, ki jo vsako leto dopolnjujemo in nadgrajujemo, tako privabljamo različne vrste obiskovalcev.« Pot pastirskih škratov je denimo še povečala poletni obisk družin z otroki.