TEDENSKI JEDILNIK
FOTO: Mojca Geč: od karpača do krvavice
Lili Andrejaš in hči Mojca Geč sta ponosni, da sta del družinskega podjetja, ki vodi gostilno, penzion in muzej Lectar. Ta stara slovenska gostilna je bila odprta že leta 1822, Andrejaševi jo vodijo več kot četrt stoletja.
Odpri galerijo
Mojca obiskovalce rada popelje v Lectarjev muzej, kjer jim pokažejo, kako nastane lectovo srce. V njihovi kuhinji je domače in toplo, takšne so tudi jedi, skuhane po starih receptih, ki gredo iz roda v rod. Vedno imajo sveže pečen domač kruh, potico pa vselej narežejo pred gostom. Mojca je vesela, da so doma obdržali stare slovenske jedi, in želi si, da bi to tradicijo nadaljevali.
Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Svinjska mast, marmelada, mleko, maslo, jajca.
Idealna hrana? Pražen krompir, pripravljen na svinjski masti.
Najljubša restavracija? Čez Lectarja ga ni. Najbolj pri srcu pa so mi vse prave slovenske, domače gostilne.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Koleščki krvavice v ponvi.
Običajen zajtrk? Zajtrk je moj najljubši dogodek dneva. Največkrat se na jedilniku znajdejo jajca in kruh, domač jogurt in sadje. Seveda brez jutranje kave ne gre!
Kava ali čaj? Kava.
Alkoholna pijača? Kuhanček! Rdeče kuhano vino.
Brezalkoholna pijača? Melisin domači sirup.
Najljubša delikatesa? Majoneza.
Čokolada ali sadje? Čokolada!
Sladko ali slano? Drugo brez drugega ne gre. Če pa moram izbirati, rečem sladko.
Začimba? Rožmarin.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Ekološka rebula Erzetič in črna rebula Erzetič.
Najljubša ozimnica? Krompir.
Najljubše meso? Prekajena svinjina.
Najljubša riba? Losos.
Česa ne jeste? Zelja in vampov.
Nujen kuhinjski pripomoček? Lesena kuhalnica.
Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Svinjska mast, marmelada, mleko, maslo, jajca.
Idealna hrana? Pražen krompir, pripravljen na svinjski masti.
Najljubša restavracija? Čez Lectarja ga ni. Najbolj pri srcu pa so mi vse prave slovenske, domače gostilne.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Koleščki krvavice v ponvi.
Običajen zajtrk? Zajtrk je moj najljubši dogodek dneva. Največkrat se na jedilniku znajdejo jajca in kruh, domač jogurt in sadje. Seveda brez jutranje kave ne gre!
Kava ali čaj? Kava.
Alkoholna pijača? Kuhanček! Rdeče kuhano vino.
Brezalkoholna pijača? Melisin domači sirup.
Najljubša delikatesa? Majoneza.
Čokolada ali sadje? Čokolada!
Sladko ali slano? Drugo brez drugega ne gre. Če pa moram izbirati, rečem sladko.
Začimba? Rožmarin.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Ekološka rebula Erzetič in črna rebula Erzetič.
Najljubša ozimnica? Krompir.
Najljubše meso? Prekajena svinjina.
Najljubša riba? Losos.
Česa ne jeste? Zelja in vampov.
Nujen kuhinjski pripomoček? Lesena kuhalnica.
Karpačo nadzemne kolerabice in rostbifaGovejo pljučno ali rostbif že nekaj dni prej očistimo, jo premažemo z začimbami (sol) ter pustimo počivati dva dni. Nato jo ovijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik, da nekoliko zamrzne, za lažje rezanje. Nadzemno kolerabo olupimo in jo narežemo na tanke rezine, prav tako pljučno pečenko. Na krožnik ju nalagamo po sistemu belo, rdeče, belo, rdeče … v eno vrsto. Potrosimo s solnim cvetom, baziliko in mletimi orehi, prelijemo z medenim kisom in hladno stiskanim oljčnim oljem. Dodamo nariban in rahlo okisan jabolčni hren. Na vsako kolerabico položimo polovičko oreha. Dekoriramo z reduciranim merlotom, ki je obenem okusna sladko-kiselkasta omaka.
Za 4 osebe:
1 nadzemna koleraba
goveja pljučna pečenka ali rostbif (približno 600 g)
5 dag mletih orehov
5 dag orehovih jedrc
5 dag jabolčnega hrena
medeni kis
oljčno olje
solni cvet
sol, poper
1 nadzemna koleraba
goveja pljučna pečenka ali rostbif (približno 600 g)
5 dag mletih orehov
5 dag orehovih jedrc
5 dag jabolčnega hrena
medeni kis
oljčno olje
solni cvet
sol, poper
Cvetna juha s cvetnim prahomZelenjavo očistimo in damo v lonec. Posolimo, dodamo začimbe in kuhamo, da se zelenjava zmehča. Precedimo, da dobimo bistro zelenjavno juho. Nalijemo jo v krožnik, po robu krožnika in po juhi posujemo cvetni prah. Suho cvetje damo v cedilo in potunkamo v juho. Malo počakamo, da dobimo zanimiv in zelo dober okus po zelenjavi in cvetju. Postrežemo.
Za 4 osebe:
rdeče in rumeno korenje
cvetača
1 gomolj zelene
por
peteršilj
koleraba
posušeni cvetovi travniških in vrtnih cvetlic
cvetni prah
solni cvet
sol, poper
rdeče in rumeno korenje
cvetača
1 gomolj zelene
por
peteršilj
koleraba
posušeni cvetovi travniških in vrtnih cvetlic
cvetni prah
solni cvet
sol, poper
File postrvi z maslenim krompirjem in morskim koprcemKrompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Odcedimo in dodamo k rukoli v ponev, kjer smo že stopili maslo. Vse skupaj sotiramo na maslu skupaj z morskim koprcem, ki ga že prej zblanširamo.
Postrv očistimo in narežemo na fileje. Začinimo ter popečemo na žaru ali v ponvi. Rdeče in rumeno korenje, ki smo ga kuhali za zelenjavno juho, narežemo na 4–5 cm dolge trakove, damo v ponev skupaj z malo kostanjevega medu in ga glaziramo. Korenčke postavimo na satje iz čebeljega voska. Dodamo pečen file postrvi in dekoriramo.
Postrv očistimo in narežemo na fileje. Začinimo ter popečemo na žaru ali v ponvi. Rdeče in rumeno korenje, ki smo ga kuhali za zelenjavno juho, narežemo na 4–5 cm dolge trakove, damo v ponev skupaj z malo kostanjevega medu in ga glaziramo. Korenčke postavimo na satje iz čebeljega voska. Dodamo pečen file postrvi in dekoriramo.
Za 4 osebe:
4 fileji sveže postrvi
maslo
korenje iz juhe
kostanjev med
krompir
morski koprc
rukola
satje
sol, poper
4 fileji sveže postrvi
maslo
korenje iz juhe
kostanjev med
krompir
morski koprc
rukola
satje
sol, poper
Medeno mleko z lectovo čebelicoKozje mleko prekuhamo in ohladimo. Dodamo medico v razmerju 2:1, ki smo ji dodali 7 vrst lectovih začimb (cimet, klinčki, koriander, janež, muškatni orešček, ingver in kardamom). V možnarju zdrobimo suh lect in naredimo t. i. medenjakovo zemljico, jo posujemo po robu krožnika, dodamo svež ali suh cvet. Na rob krožnika položimo lectovo čebelico, ki smo jo že prej nataknili na paličico. Lectovo čebelico pomakamo v medeno mleko, da se sproti topi, in okušamo fuzijo okusov kozjega mleka, medu, domačega tepkovca ter medenjaka.
Za 4 osebe:
1 l kozjega mleka
medica (cvetlični med s čisto malo domačega tepkovca)
lectove/zimske začimbe
lectova čebelica, ki smo jo že prej narisali na medenjak v obliki čebelice
1 l kozjega mleka
medica (cvetlični med s čisto malo domačega tepkovca)
lectove/zimske začimbe
lectova čebelica, ki smo jo že prej narisali na medenjak v obliki čebelice
Peklani jezik z jabolčnim hrenomGoveji jezik damo v kozico in ga kuhamo na zmernem ognju 2,5–3 ure. Nato olupimo kožo. Hren olupimo in naribamo. Jabolki olupimo in naribamo in ju primešamo k hrenu, dodamo sol in olje, medeni kis, malo vode, premešamo in pustimo počivati, da hren izgubi nekaj ostrine. Jezik narežemo na koščke in položimo na krožnik. Čezenj prelijemo vodo iz jabolčnega hrena, ob stran damo jabolčni hren.
Za 4 osebe:
goveji jezik (približno 600 g)
2 jabolki
1 cel hren
kis
olje
sol
goveji jezik (približno 600 g)
2 jabolki
1 cel hren
kis
olje
sol
Namaz črna redkevČrno redkev operemo, pazljivo odrežemo kapico (na koncu bo pokrovček) in jo izdolbemo. Sredico naribamo, dodamo strok česna, malo nasekljane čebule, skuto, sladko smetano ter premešamo. Dodamo začimbe in vse skupaj še enkrat sesekljamo, da se sestavine lepo »poročijo« med sabo. Izdolbljeno črno redkev napolnimo z namazom, pokrijemo s pokrovčkom in jo serviramo na lesenem krožniku na posteljici iz radiča ali druge sveže solate.
Za 4 osebe:
črna redkev
10 dag domače skute
sladka smetana
sol
strok česna
1 čebula (srednje velika)
radič
črna redkev
10 dag domače skute
sladka smetana
sol
strok česna
1 čebula (srednje velika)
radič
Koleščki krvavice z repoKrvavice damo na pekač in jih 30 minut pečemo v pečici na 160 stopinjah Celzija. Nekoliko ohlajene zrežemo na koleščke, te popečemo na žaru ali v ponvi ter jih postavimo na kislo repo, zabeljeno z ocvirki. Dekoriramo.
Kislo repo operemo in odcedimo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo kislo repo in premešamo. Dodamo sol, poper, lovorjev list, nekaj svinjske masti in prelijemo z vodo. Kuhamo približno 10 minut, toliko, da repa prevre.
Na lončeni krožnik damo kuhano repo, dodamo vroče ocvirke in na koleščke narezane pečene krvavice.
Kislo repo operemo in odcedimo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo kislo repo in premešamo. Dodamo sol, poper, lovorjev list, nekaj svinjske masti in prelijemo z vodo. Kuhamo približno 10 minut, toliko, da repa prevre.
Na lončeni krožnik damo kuhano repo, dodamo vroče ocvirke in na koleščke narezane pečene krvavice.
Za 4 osebe:
4 krvavice
600 g kisle repe
sol
poper
10 dag svinjske masti z ocvirki
lovorjev list
4 krvavice
600 g kisle repe
sol
poper
10 dag svinjske masti z ocvirki
lovorjev list