TEDENSKI JEDILNIK

FOTO: Mojca Geč: od karpača do krvavice

Lili Andrejaš in hči Mojca Geč sta ponosni, da sta del družinskega podjetja, ki vodi gostilno, penzion in muzej Lectar. Ta stara slovenska gostilna je bila odprta že leta 1822, Andrejaševi jo vodijo več kot četrt stoletja.
Fotografija: Lili Andrejaš in Mojca Geč.
Odpri galerijo
Lili Andrejaš in Mojca Geč.

Mojca obiskovalce rada popelje v Lectarjev muzej, kjer jim pokažejo, kako nastane lectovo srce. V njihovi kuhinji je domače in toplo, takšne so tudi jedi, skuhane po starih receptih, ki gredo iz roda v rod. Vedno imajo sveže pečen domač kruh, potico pa vselej narežejo pred gostom. Mojca je vesela, da so doma obdržali stare slovenske jedi, in želi si, da bi to tradicijo nadaljevali.

Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Svinjska mast, marmelada, mleko, maslo, jajca.
Idealna hrana? Pražen krompir, pripravljen na svinjski masti.
Najljubša restavracija? Čez Lectarja ga ni. Najbolj pri srcu pa so mi vse prave slovenske, domače gostilne.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Koleščki krvavice v ponvi.
Običajen zajtrk? Zajtrk je moj najljubši dogodek dneva. Največkrat se na jedilniku znajdejo jajca in kruh, domač jogurt in sadje. Seveda brez jutranje kave ne gre!
Kava ali čaj? Kava.
Alkoholna pijača? Kuhanček! Rdeče kuhano vino.
Brezalkoholna pijača? Melisin domači sirup.
Najljubša delikatesa? Majoneza.
Čokolada ali sadje? Čokolada!
Sladko ali slano? Drugo brez drugega ne gre. Če pa moram izbirati, rečem sladko.
Začimba? Rožmarin.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Ekološka rebula Erzetič in črna rebula Erzetič.
Najljubša ozimnica? Krompir.
Najljubše meso? Prekajena svinjina.
Najljubša riba? Losos.
Česa ne jeste? Zelja in vampov.
Nujen kuhinjski pripomoček? Lesena kuhalnica.

rostbif koleraba
rostbif koleraba




cvetna juha s cvetnim prahom
cvetna juha s cvetnim prahom




file postrvi
file postrvi




medeno mleko
medeno mleko




peklani jezik
peklani jezik




namaz črna redkev
namaz črna redkev




krvavica z repo
krvavica z repo


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije