PREKMURSKE SLADICE
FOTO: Najboljše retaše peče Olga
Čentiba je bila prestolnica prekmurske sladice. Nagradili so tudi najlepše predpasnike.
Odpri galerijo
V organizaciji Krajevne skupnosti Čentiba, Kulturnega društva Petőfi Sándor Čentiba, Društva vinogradnikov Čentiba, PGD Čentiba, Turističnega društva Palinka in Nogometnega kluba Čentiba so v Čentibi pri Lendavi na pomurskih dnevih retašev (tudi zavitek ali štrudelj) tekmovali v pripravi te dobrote, ki je znana na Madžarskem, v Avstriji in Srbiji, na Slovaškem in v Prekmurju. Izdelana je iz zelo mehkega vlečenega testa in polnjena z različnimi nadevi. Sodelovali so društva, profesionalni in ljubiteljski kuharji, njihove izdelke pa je ocenjevala strokovna komisija.
Sodelujoči so retaše napolnili z različnimi vrstami doma pripravljenih nadevov, teh je po trditvah poznavalcev že več kot 20. Komisija je sklenila, da je najboljše pripravila Olga Bači z druščino iz Lendave, ki je slavila pred ekipo Krajevne skupnosti Dolga vas, tretje mesto si je prislužila Margit Kocan iz Motvarjevcev. Podelili so nagrado za najlepše predpasnike, zmagala je Katarina Gal iz Čentibe.
Janez Magyar, župan občine Lendava, se je zahvalil sodelujočim in organizatorjem za izvedbo tradicionalne prireditve: »Pomen ohranjanja tradicij, običajev in naše skupne dediščine se mi zdi zelo pomemben in gastronomija zavzema še posebno pomembno mesto. Ena od ključnih značilnosti naše pokrajine je hrana, in s takšnimi prireditvami to samo potrjujete, saj se zavedate, da je prenašanje tradicij na mlajšo generacijo najpomembnejši način ohranjanja slednjih.« Župan je dodal, da Lendava kandidira za naziv evropske prestolnice kulture v letu 2025, del splošne kulture in dediščine, na katero so ponosni, pa je tudi kulinarika, in prav to dokazujejo prireditve, kot je bila ta. Neprecenljiva vrednost takih dogodkov sta druženje in prenašanje veščin in znanja iz roda v rod, samo s predajo praktičnega znanja se bodo tradicionalne jedi ohranile za naše zanamce. Organizatorji so poskrbeli za pester kulturni in zabavni spremljevalni program. Nastopili so ljudski pevci, citrarji in plesalke romskega društva Romano Jilo. Za popoldansko zabavo je skrbel pevec Pál Feke, za večerno pa glasbena skupina Zlata žila.
Ena od ključnih značilnosti naše pokrajine je hrana in s takšnimi prireditvami to samo potrjujete.
Sodelujoči so retaše napolnili z različnimi vrstami doma pripravljenih nadevov, teh je po trditvah poznavalcev že več kot 20. Komisija je sklenila, da je najboljše pripravila Olga Bači z druščino iz Lendave, ki je slavila pred ekipo Krajevne skupnosti Dolga vas, tretje mesto si je prislužila Margit Kocan iz Motvarjevcev. Podelili so nagrado za najlepše predpasnike, zmagala je Katarina Gal iz Čentibe.
Janez Magyar, župan občine Lendava, se je zahvalil sodelujočim in organizatorjem za izvedbo tradicionalne prireditve: »Pomen ohranjanja tradicij, običajev in naše skupne dediščine se mi zdi zelo pomemben in gastronomija zavzema še posebno pomembno mesto. Ena od ključnih značilnosti naše pokrajine je hrana, in s takšnimi prireditvami to samo potrjujete, saj se zavedate, da je prenašanje tradicij na mlajšo generacijo najpomembnejši način ohranjanja slednjih.« Župan je dodal, da Lendava kandidira za naziv evropske prestolnice kulture v letu 2025, del splošne kulture in dediščine, na katero so ponosni, pa je tudi kulinarika, in prav to dokazujejo prireditve, kot je bila ta. Neprecenljiva vrednost takih dogodkov sta druženje in prenašanje veščin in znanja iz roda v rod, samo s predajo praktičnega znanja se bodo tradicionalne jedi ohranile za naše zanamce. Organizatorji so poskrbeli za pester kulturni in zabavni spremljevalni program. Nastopili so ljudski pevci, citrarji in plesalke romskega društva Romano Jilo. Za popoldansko zabavo je skrbel pevec Pál Feke, za večerno pa glasbena skupina Zlata žila.