JERNEJ RAC

FOTO: Recepti mojstra restavracije v Hotelu Špik

Že več kot desetletje se Jernej Rac, ki je doma iz Rateč, suka za štedilniki Hitovih hotelov v Kranjski Gori.
Fotografija: Glazirano stegno jagenjčka, pire gomoljne zelene. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv
Odpri galerijo
Glazirano stegno jagenjčka, pire gomoljne zelene. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv

Na vprašanje, kaj rad kuha, chef restavracije v Hotelu Špik našteje celo paleto okusov: »Rad kuham vse – tako domače kot tudi moderne jedi. Ko imam čas, pa za domače z veseljem spečem torte.« Rad se udeležuje tekmovanj: tako je lani zmagal na kranjskogorskem mednarodnem kulinaričnem festivalu, letos je zmago prinesel s kuharskega tekmovanja v Makarski. Del zmagovalnega jedilnika je vključil v tedenski jedilnik, zraven pa ponosno dodal še tri jedi, ki so vključene v rateško južno. Iznajdljivi kuhar, ki je tudi predsednik Krajevne skupnosti Rateče – Planica in član upravnega odbora tamkajšnjega turističnega društva, jih je pripravil skupaj s tremi rateškimi gostilnami. Domače gostilne so se pod okriljem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske vključile v projekt AlpFoodway tudi zato, da bi popotnikom složno predstavile dobrote prekrasnega dela Gorenjske, ki se dotika avstrijske in italijanske meje.

Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Maslo, zelenjava, sir, zaseka in domača marmelada.
Idealna hrana? Domača hrana.
Najljubša restavracija? Dobrih restavracij je veliko, a če bi že moral izbirati, bi se odločil za Vilo Podvin, katere kulinarično podobo vodi Uroš Štefelin.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Thermomix.
Običajen zajtrk? Kosmiči s hladnim mlekom.
Kava ali čaj? Kava.
Alkoholna pijača? Rdeče vino.
Brezalkoholna pijača? Voda.
Najljubša delikatesa? Tržnica v Valencii.
Čokolada ali sadje? Sadje.
Sladko ali slano? Slano.
Začimba? Bazilika.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Srebrna radgonska penina in rdeče A+ iz Kleti Brda.
Najljubša ozimnica? Domača jagodna marmelada.
Najljubše meso? Pljučni file.
Najljubša riba? Romb.
Česa ne jeste? Kuham vse, nekaterih stvari pa ne jem, recimo česna.
Nujen kuhinjski pripomoček? Štedilnik, seveda!


Kremna juha iz zelja (presnak). FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv
Kremna juha iz zelja (presnak). FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv










Čista jagnječja juha. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv
Čista jagnječja juha. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv




Mesna kroglica, nadevana s feta sirom, zelenjavni ocvrtek, holandska omaka. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv
Mesna kroglica, nadevana s feta sirom, zelenjavni ocvrtek, holandska omaka. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv




Junčji file, pečena breskev, račja jetra, grahova krema in vinska omaka. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv
Junčji file, pečena breskev, račja jetra, grahova krema in vinska omaka. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv




Kocovi (hruškovi) krapi s kremo iz suhih hrušk in vanilijevo kremo. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv
Kocovi (hruškovi) krapi s kremo iz suhih hrušk in vanilijevo kremo. FOTO: Špela Ankele, osebni arhiv


 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije