KOŽA
Fotostaranje lahko preprečimo
Vsaka sprememba na koži oziroma vsaka stopnja obarvanosti, ne samo opečena, pordela koža, pomeni poškodbo, zato je zaščita dragocena naložba
Odpri galerijo
Za kožo je treba skrbeti vse leto, saj vsi vemo, da se posledice nezdravih navad seštevajo, a vendarle je poletje tisti čas, ko največjemu organu posvečamo največ pozornosti. UV-sevanje sicer vsak dan povzroča staranje naše kože, a je poleti delovanje škodljivih žarkov občutno večje in nevarnejše.
O melanomu, opeklinah in drugih zelo nevarnih zapletih zaradi izpostavljanja sončni svetlobi je bilo letos napisanega že veliko, osredotočimo se torej na nego, s katero bomo preprečevali razgradnjo dragocenega kolagena in s tem povezano prezgodnje staranje kože.
Najprej pojasnimo, da UVB-sevanje, ki je najintenzivnejše, ko je sonce najvišje na nebu, povzroča rdečico, opekline, spremembo genskega materiala celic in predrakave spremembe. Ne prodira globoko v kožo, a je tveganje za zdravje izjemno veliko, zato je zaščita z ustreznim faktorjem nujna.
Za prigrizek si privoščimo indijske oreščke, ki odlično nadomestijo vsako pregreho, obenem pa nas obogatijo s cinkom in bakrom, ki sta prav tako zaveznika kolagena. Kakor avokado so polni zdravih maščob, zato nam pomagajo tudi pri ohranjanju vitkosti. Enako velja za laneno seme, ki je med drugim bogat vir magnezija in vitamina B1; odlično se vmeša v solate in smutije, pri tem pa koži pomaga nadomestiti izgubljeni kolagen. Na krožniku naj bodo kar se da pogosto tudi ribe.
Česa pa koža ne mara? Na seznamu so značilni grešniki, med največjimi so alkohol, cigarete, kava, gazirane in sladkane pijače in enostavni ogljikovi hidrati.
O melanomu, opeklinah in drugih zelo nevarnih zapletih zaradi izpostavljanja sončni svetlobi je bilo letos napisanega že veliko, osredotočimo se torej na nego, s katero bomo preprečevali razgradnjo dragocenega kolagena in s tem povezano prezgodnje staranje kože.
Najprej pojasnimo, da UVB-sevanje, ki je najintenzivnejše, ko je sonce najvišje na nebu, povzroča rdečico, opekline, spremembo genskega materiala celic in predrakave spremembe. Ne prodira globoko v kožo, a je tveganje za zdravje izjemno veliko, zato je zaščita z ustreznim faktorjem nujna.
Kolagen je velik zaveznik mladostnega videza.
Drugi sovražnik kože in zdravja pa so UVA-žarki, ki prodirajo veliko globlje in napadajo kolagen; kot rečeno so dejavni vse leto in povzročajo prezgodnje staranje, vnetja, pigmentne nepravilnosti in druge tegobe, zato je treba kožo zaščiti prav vsak dan, ne glede na sezono. Izguba kolagena, nepogrešljivega veziva, namreč za kožo pomeni izgubo volumna, čvrstosti, elastičnosti in mladostnega videza, kar z eno besedo pomeni fotostaranje, torej prezgodnje staranje kože zaradi čezmerne izpostavljenosti sončnim žarkom. Pri tem radi pozabljamo, da vsaka sprememba na koži oziroma vsaka stopnja obarvanosti, ne samo opečena, pordela koža, pomeni poškodbo, zato je zaščita dragocena naložba, poudarjajo strokovnjaki, pri tem pa sta pomembna tudi ustrezna in redna nega ter zdrav življenjski slog, ki vključuje raznovrstno prehrano, redno gibanje in kakovosten spanec. Gradniki odpornosti so torej tudi gradniki zdravja in sijoče kože, ki jo z ustreznimi izdelki ohranjamo tudi vlažno, čiščenje pa naj bo v tem času nežno, da koži ne povzročimo dodatnih neželenih poškodb.
Veliki C se znova izkaže
In katera živila učinkovito nahranijo kožo in nam tako pomagajo ohranjati mladosten videz? Na prvem mestu je zelena listnata zelenjava. Ta vsebuje veliko vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri tvorbi kolagena. Ohrovt in špinača, denimo, sta bogata z antioksidanti in minerali, ki zagotavljajo energijo. Vsebujeta vitamine C, A in K, ki se borijo proti prostim radikalom, priporočljivi pa so še blitva, rukola in zeleni del rdeče pese. Vse našteto lahko uživamo kuhano, v omaki, juhi, enolončnici, lahko pa tudi sveže vmešamo v okusen smuti. Zraven se odlično prileže avokado, ki ga prav tako zmiksamo, priljubljen je tudi v namazih ali solati. Je izjemno nasiten, vsebuje ogromno maščobnih kislin omega 3 in vitamina E, ki so odlični borci proti prostim radikalom, obenem pa spodbujajo tvorbo kolagena. Avokado je tudi odličen vir energije, ki ohranja sitost.Le kdo ne obožuje jagodičevja, ki ga je poleti v izobilju, potrebujemo pa samo zajetno pest na dan, da se uspešno postavimo po robu vsiljivcem iz okolja, ki napadajo našo odpornost in mladosten videz. Polni vitaminov prav tako spodbujajo tvorbo kolagena, torej so zavezniki sijoče in gladke kože. Podobno tudi citrusi, s katerimi se bomo obenem ubranili poletnih prehladov in viroz: bogate zaloge vitamina C, ki ga najdemo tudi v pomarančah, grenivkah, limoni in limeti, ne skrbijo le za mladosten videz, ampak tudi za hidracijo organizma. Le kaj je bolj osvežilno kot okusna limonada?! Z vitaminom C je bogata tudi paprika, ki je nepogrešljiva sestavina vsakega poletnega krožnika, vsebuje pa tudi cink in se ponaša s protivnetnimi učinkovinami, ki pomagajo koži v boju proti prezgodnjemu staranju. Rumeno papriko lahko ponudimo v solati, ob jedeh z žara, v enolončnicah, poletna klasika pa so seveda polnjene paprike. Paradižnik in preostala zelenjava, ki vsebuje likopen, sta prav tako nepogrešljiva pri obrambi kože.
Koža potrebuje raznovrstno prehrano, gibanje in počitek.
Česen je naravni antibiotik, poleg tega vsebuje kisline, ki spodbujajo obnovo kolagena. Razlogov za njegovo uživanje je zares veliko, njegova največja moč pa se kaže v krepitvi odpornosti in odganjanju virusov ter bakterij, zato je najbolje, da postane redna sestavina našega jedilnika. Sezona gob je že v razmahu, zato si privoščimo živilo, bogato s cinkom, vitamini skupine B, kalijem, magnezijem in vlakninami ter spodbudimo delovanje koristnih antioksidantov in s tem tvorbo kolagena.
Za prigrizek si privoščimo indijske oreščke, ki odlično nadomestijo vsako pregreho, obenem pa nas obogatijo s cinkom in bakrom, ki sta prav tako zaveznika kolagena. Kakor avokado so polni zdravih maščob, zato nam pomagajo tudi pri ohranjanju vitkosti. Enako velja za laneno seme, ki je med drugim bogat vir magnezija in vitamina B1; odlično se vmeša v solate in smutije, pri tem pa koži pomaga nadomestiti izgubljeni kolagen. Na krožniku naj bodo kar se da pogosto tudi ribe.
Česa pa koža ne mara? Na seznamu so značilni grešniki, med največjimi so alkohol, cigarete, kava, gazirane in sladkane pijače in enostavni ogljikovi hidrati.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
15:15
Sedem zakonov obilja