RECEPT
Franc Roškar razkril odličen recept za piščančjo obaro
Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča polno zaokroženo belo vino, še boljša izbira pa je sveži suhi rose.
Odpri galerijo
"Saj vam povem recept, a vseh skrivnosti pa kot pravi kuhar le ne morem izdati," se je nasmehnil Franc Roškar. Na začetku tega tedna smo ga, takole nasmejanega, ujeli na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju. Pred njim je bil kotliček, v katerem se je grela piščančja obara. In to ne katera koli, temveč zmagovalna, kajti na lanski Obarjadi je pometla s konkurenco. Za tiste, ki niste s Ptuja: Obarjada je že več kot desetletje pomemben člen karnevalskega rajanja, hkrati pa je »največji humanitarni, družabni, kulinarični in karnevalski dogodek na prostem v okviru delovanja vseh Lions klubov v Sloveniji in širše«. Prav danes, v soboto dopoldne, bo Obarjada in z njo vred kakih 5000 obiskovalcev zasedlo dvorišče minoritskega samostana. Tokrat se bo na tekmovanju pomerili 22 ekip – vsaka bo prispevala donacijo, svoje pa bodo pristavili še obiskovalci. Ko bo denar zbran, bo Lions klub Ptuj pomagal tistim družinam, ki pomoč potrebujejo. Lani je slavila ekipa Taluma, ki jo je do zmage pripeljal kuhar Franc Roškar. Naj bo njegov recept okusen uvod v pustno rajanje!
Za 8–10 oseb:
1 kokoš (razkosano na manjše dele)
2 čebuli
2 srednje velika korenčka
1 por
2–3 režnje česna
2 l bistre kokošje juhe
timijan, majaron
malo olja
sol, poper
0,5 dl belega vina
Žličniki:
2 jajci
moka
1 kokoš (razkosano na manjše dele)
2 čebuli
2 srednje velika korenčka
1 por
2–3 režnje česna
2 l bistre kokošje juhe
timijan, majaron
malo olja
sol, poper
0,5 dl belega vina
Žličniki:
2 jajci
moka
Lonec segrejemo, dodamo vanj malo olja in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo na kolobarčke narezan korenček, zatem pa še na tenke kolobarje narezan por. Prepražimo.
Nato v lonec dodamo koščke kokoši. Vse skupaj prepražimo – to na zmernem ognju traja kakih pet ali deset minut.
Zdaj zalijemo z jušno osnovo ter začinimo (sol, poper, timijan, majaron). Notri gre še na drobno nasekljan česen. Obara naj na zmernem ognju vre kakih 15 minut.
Na koncu vkuhamo še žličnike, ki jih pripravimo tako, da v posodici zmešamo jajci in toliko moke, da dobimo primerno gosto zmes. Žlico potopimo v vrelo obaro, nato z njo zajamemo maso, žličnik spustimo v vročo obaro in postopek ponavljamo, da porabimo vso maso. Žličnike kuhamo pet minut.
Na koncu obaro dopolnimo z belim vinom.
Nato v lonec dodamo koščke kokoši. Vse skupaj prepražimo – to na zmernem ognju traja kakih pet ali deset minut.
Zdaj zalijemo z jušno osnovo ter začinimo (sol, poper, timijan, majaron). Notri gre še na drobno nasekljan česen. Obara naj na zmernem ognju vre kakih 15 minut.
Na koncu vkuhamo še žličnike, ki jih pripravimo tako, da v posodici zmešamo jajci in toliko moke, da dobimo primerno gosto zmes. Žlico potopimo v vrelo obaro, nato z njo zajamemo maso, žličnik spustimo v vročo obaro in postopek ponavljamo, da porabimo vso maso. Žličnike kuhamo pet minut.
Na koncu obaro dopolnimo z belim vinom.