RECEPT
Francoska solata
Kot majoneza bo tudi francoska solata v hladilniku ohranila svežino le nekaj dni.
Odpri galerijo
Jed iz zelenjave in majoneze ima zapleteno ime, pri nas jo imenujemo francoska solata, po kuharju, ki jo je prvi pripravil. Kar ni čisto res, saj je bil Belgijec, skupaj pa jo je zložil konec 19. stoletja v Moskvi. Zato jo imenujemo tudi ruska solata, po kuharjevem imenu pa celo olivierjeva solata. A ne bomo se ukvarjali z zapleti o imenu, raje poglejmo, kako jo pripraviti.
To je izjemno enostavna jed, še največ časa vzame priprava zelenjave, ki mora biti narezana na čim bolj enako velike kocke. Zmešamo jo z majonezo, lahko dodamo kislo smetano ali gorčico, morda jo popestrimo s katerimi dodatki, na primer z na kocke narezano šunko ali slanino.
Za 4 osebe:
300 g krompirja, 200 g korenja, 200 g graha, 200 g kislih kumaric, pol kislega jabolka, 200 g majoneze, 2 jajci, 1 žlica gorčice, 2 žlici kisle smetane, sol, poper
Korenje in krompir olupimo in narežemo na majhne kocke, narežemo tudi kumarice in olupljeno jabolko. Krompir kuhamo v slani vodi, v drugem loncu skuhamo korenje in grah. Zelenjavo odcedimo in ohladimo. Jajca trdo skuhamo, ohladimo in olupimo. Majonezo zmešamo z gorčico in kislo smetano, solimo in popramo. Zelenjavo in jabolko stresemo v večjo skledo, dodamo majonezo in zmešamo. Na koncu dodamo na koščke narezan kuhan beljak in nadrobljen rumenjak in previdno zmešamo. Ponudimo dobro ohlajeno.
300 g krompirja, 200 g korenja, 200 g graha, 200 g kislih kumaric, pol kislega jabolka, 200 g majoneze, 2 jajci, 1 žlica gorčice, 2 žlici kisle smetane, sol, poper
Korenje in krompir olupimo in narežemo na majhne kocke, narežemo tudi kumarice in olupljeno jabolko. Krompir kuhamo v slani vodi, v drugem loncu skuhamo korenje in grah. Zelenjavo odcedimo in ohladimo. Jajca trdo skuhamo, ohladimo in olupimo. Majonezo zmešamo z gorčico in kislo smetano, solimo in popramo. Zelenjavo in jabolko stresemo v večjo skledo, dodamo majonezo in zmešamo. Na koncu dodamo na koščke narezan kuhan beljak in nadrobljen rumenjak in previdno zmešamo. Ponudimo dobro ohlajeno.
To je izjemno enostavna jed, še največ časa vzame priprava zelenjave, ki mora biti narezana na čim bolj enako velike kocke. Zmešamo jo z majonezo, lahko dodamo kislo smetano ali gorčico, morda jo popestrimo s katerimi dodatki, na primer z na kocke narezano šunko ali slanino.