Recept: fulje
Kruh lahko rešimo tudi z malce kreativnosti in ga po vzoru otrok iz OŠ Miren, podružnične šole Bilje, ponovno uporabimo za izdelavo slastnih in sladkih kruhovih svaljkov iz fulj,« so o receptu zapisali Ekologi brez meja. To je imenitna, a žal že nekoliko pozabljena sladica.
Za 4 osebe:
500 g starega belega kruha
2 jušni žlici sladkorja
pest rozin
2 jajci
pomarančna in/ali limonina lupinica
4 dl vode, v kateri se je kuhal pršut
Nekaj dni pred pripravo fulj kruh nadrobimo tako, da ločimo skorjo in sredico, ter ga pustimo v posodi, da se posuši. Dan pred pripravo skorjo čez noč namočimo v vodi, v kateri se je kuhal pršut. Zmesi dodamo posušeno kruhovo sredico. Limono in pomarančo operemo ter v zmes naribamo lupinico. Dodamo rozine in dobro premešamo. Dodamo še jajci in sladkor. Premešamo. Z rokami oblikujemo svaljke. V večji posodi zavremo vodo in vanjo postopoma dajemo fulje. Ko priplavajo na vrh, so pripravljene. Fulje osušimo, jih posujemo s sladkorjem in postrežemo.