Poletne nevihte pripomorejo k temu, da po gozdovih zrastejo gobe. Če jih radi nabirate, imate od njih več koristi: med iskanjem se sprehajate po svežem zraku, z gobami popestrite poletne jedilnike, saj so odlične kot priloga, v omletah, juhah, ob testeninah, okusne so na žaru itd. Ob vsem tem pa so tudi zdrave. Res je, da z njimi ne gre pretiravati, saj so težko prebavljive, a če si jih boste privoščili v zmernih količinah, boste telesu zagotovili dovolj selena, kalija, železa, bakra in fosforja ter mnoge vitamine. Kako pa vplivajo na zdravje?
Skrbijo za zdravje možganov
V gobah so številni antioksidanti, ki glede na dognanja strokovnjakov z univerze Penn State ščitijo pred parkinsonovo in alzheimerjevo boleznijo. V ta namen priporočajo uživanje 300 gramov gob tedensko. Na takšen način je mogoče zmanjšati verjetnost degenerativnih bolezni možganov.
Ohranjajo mladosten videz
Antioksidanti skrbijo za lep videz. Pod njihovim vplivom se v telesu zniža antioksidativni stres, zaradi katerega se hitreje starajo telesna tkiva in se na obrazu zarišejo gubice. Gobe so torej nekakšen vodnjak mladosti.
Krepijo kosti
V gobah, ki zrastejo pod sončnimi žarki, nastaja vitamin D. Ta je nepogrešljiv za zdrave možgane, lepo kožo in močne kosti. Zlasti priporočljive so za osebe, ki jim v telesu primanjkuje tega vitamina, za ženske v menopavzi in po njej, saj gobe varujejo tudi pred osteoporozo.
Dobre so za srce
Gobe vsebujejo 91 odstotkov vode, veliko vlaknin in številne vitamine, med drugim vitamine B2 (riboflavin), D in C, ter minerale in vlaknine. Zaradi teh manjšajo količino slabega holesterola v krvi in skrbijo za zdravo srce, so dokazali strokovnjaki z univerze Illinois.
Zagotavljajo energijo
Glede na to, da gobe vsebujejo pisano paleto vitaminov B, med drugimi tiamin (B1), riboflavin, niacin (B3), folno kislino (B9), pripomorejo k pretvorbi hrane v energijo in spodbujajo nastajanje rdečih krvnih telesc, ki po telesu prenašajo kisik.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: