OKUSI
Gostilna Rajh, Bakovci
Diši po prekmursko, a zato nič manj svetovljansko: med poslasticami tudi gosja jetra
Odpri galerijo
In medias res: gosja jetra so bila od nekdaj ena znamenitih jedi v tej gostilni, a najnovejši krožnik z njimi je med najbolj vznemirljivimi, kar smo jih okusili zadnje leto! Že zaradi njih se splača odpeljati do kljuna slovenske kokoši, k Rajhu v Bakovce pri Murski Soboti. In dodatno presenečenje: ta krožnik je delo najmlajšega iz Rajhove kuhinje, Leona, ki je tako kot sestra Valentina nabiral znanje v v avstrijskih gostinskih šolah. Dedek Naci, mama Tanja in oče Damir Pintarič morajo biti ponosni nanj!
A pojdimo raje od začetka. Za pozdrav ekstra brut zlata radgonska penina ter ajdovi kruhki iz eko moke, namazani z bučnim maslom za vegetarijanski del in z zaseko in šunko za vsejede. Dajmo prednost vegi meniju, po katerem je vse večje povpraševanje. Najprej: kuskus z zelenjavo, kremo rdeče pese, jogurtom z limeto in svežimi kumaricami, mariniranimi v džinu. Potem za medklic, kako se poigrati s tradicijo in jo pokazati v sodobni preobleki: langaš, ocvrto testo z jogurtom namesto krompirjevega, s svežim hrenom, redkvico, praženimi konopljinimi semeni in jogurtom. "Tudi jaz jih najraje vzamem kar v roke!" nas je pohvalila Tanja, ko se nismo ubadali z vilicami in noži. Potem nekaj rdečega v dnevu, ko je sneg neusmiljeno belil pokrajino in je začel ščipati mraz – pesna juha s svežim hrenom, bučnim oljem in drobnjakom. Peso najprej popečejo, potem jo zmiksajo, da nastane res kremna juha bogatega okusa.
Naslednji krožnik se je poklonil ajdi. Ocvrto ajdovo kašo s krompirjevimi ostružki so spremljali pečena zelena, krema pečene zelene ter pekinško zelje z grahovo kremo. V Prekmurju dandanašnji tudi brez pire ne gre več. Torej; pečena pirina polenta s koruzo, korenčkovo kremo in paprikašem iz jurčkov. Za konec pa spomin na otroštvo. Sladkorna pena na pečeni čokoladi, ki je bila položena v pregreto mleko, pa jogurt z limono in malinami ter jurkin sladoled. Vegi jedi so odlično spremljale brezalkoholne pijače, ki jih pripravljajo sami: najprej bezgov sok z ingverjem in svežo meto, potem jurkin sok iz samorodnice, ki je že vsaj četrt stoletja povsem ekološka, in hruškov sok.
Za vsejeda pa pred fantastičnimi gosjimi jetri najprej prekajen goveji jezik z domačim bučnim oljem, poširanim jajcem, lahko solato, naribanim sušenim rumenjakom, redkvico in grahovimi viticami, pa langaš, tokrat tudi z nastrganim mesom iz tunke in pesna juha.
Gosja jetra so bila konfitirana in osvežena s ščepcem začimb, ki jih Leon zmeša prav posebej zanje, in blanširanim jabolkom. In ker jemo tudi z očmi in ljubimo dodatne okuse, sta bila na krožniku še prah dehidriranih brusnic in prah kurkume ter jabolčna čežana in goste kaplje brusnične čežane. Za glavno jed so pri Rajhu postregli z jelenovim filejem, ki je bil precizno pečen, kot smo naročili. Zraven so bili omaka iz reduciranega zweigelta, korenčkova in zelenina krema, peteršiljevo olje, kruhov cmok z ocvirki, dušena špinača in ocvrta lanena semena.
In kaj so nam dali piti? Radgonski zlati šipon letnik 2011 iz ptujske kleti Fuerst, potem pa dve vini, ki sta dišali po Prekmurju. Vinska klet Marof iz Mačkovcev: najprej chardonnay breg letnik 2012, potem pa iz iste linije še zweigelt letnik 2015, ki je bil tudi osnova za reducirano omako pri glavni jedi.
Ocena okusojedcevvrsta ponudbe: restavracija
hrana, vino: 10
postrežba: 10
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 10
hrana, vino: 10
postrežba: 10
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 10
A pojdimo raje od začetka. Za pozdrav ekstra brut zlata radgonska penina ter ajdovi kruhki iz eko moke, namazani z bučnim maslom za vegetarijanski del in z zaseko in šunko za vsejede. Dajmo prednost vegi meniju, po katerem je vse večje povpraševanje. Najprej: kuskus z zelenjavo, kremo rdeče pese, jogurtom z limeto in svežimi kumaricami, mariniranimi v džinu. Potem za medklic, kako se poigrati s tradicijo in jo pokazati v sodobni preobleki: langaš, ocvrto testo z jogurtom namesto krompirjevega, s svežim hrenom, redkvico, praženimi konopljinimi semeni in jogurtom. "Tudi jaz jih najraje vzamem kar v roke!" nas je pohvalila Tanja, ko se nismo ubadali z vilicami in noži. Potem nekaj rdečega v dnevu, ko je sneg neusmiljeno belil pokrajino in je začel ščipati mraz – pesna juha s svežim hrenom, bučnim oljem in drobnjakom. Peso najprej popečejo, potem jo zmiksajo, da nastane res kremna juha bogatega okusa.
Naslednji krožnik se je poklonil ajdi. Ocvrto ajdovo kašo s krompirjevimi ostružki so spremljali pečena zelena, krema pečene zelene ter pekinško zelje z grahovo kremo. V Prekmurju dandanašnji tudi brez pire ne gre več. Torej; pečena pirina polenta s koruzo, korenčkovo kremo in paprikašem iz jurčkov. Za konec pa spomin na otroštvo. Sladkorna pena na pečeni čokoladi, ki je bila položena v pregreto mleko, pa jogurt z limono in malinami ter jurkin sladoled. Vegi jedi so odlično spremljale brezalkoholne pijače, ki jih pripravljajo sami: najprej bezgov sok z ingverjem in svežo meto, potem jurkin sok iz samorodnice, ki je že vsaj četrt stoletja povsem ekološka, in hruškov sok.
Za vsejeda pa pred fantastičnimi gosjimi jetri najprej prekajen goveji jezik z domačim bučnim oljem, poširanim jajcem, lahko solato, naribanim sušenim rumenjakom, redkvico in grahovimi viticami, pa langaš, tokrat tudi z nastrganim mesom iz tunke in pesna juha.
Gosja jetra so bila konfitirana in osvežena s ščepcem začimb, ki jih Leon zmeša prav posebej zanje, in blanširanim jabolkom. In ker jemo tudi z očmi in ljubimo dodatne okuse, sta bila na krožniku še prah dehidriranih brusnic in prah kurkume ter jabolčna čežana in goste kaplje brusnične čežane. Za glavno jed so pri Rajhu postregli z jelenovim filejem, ki je bil precizno pečen, kot smo naročili. Zraven so bili omaka iz reduciranega zweigelta, korenčkova in zelenina krema, peteršiljevo olje, kruhov cmok z ocvirki, dušena špinača in ocvrta lanena semena.
Gostilna Rajh
Družina Pintarič
Soboška ulica 32, Bakovci
9000 Murska Sobota
Tel: +386 (0)2 543 90 98 ali 031 705 007
Splet: rajh.si, info@rajh.si
urnik
Od torka do petka od 11. do 22. ure, ob sobotah od 11.30 do 22., ob nedeljah in praznikih od 11.30 do 16., ob ponedeljkih zaprto.
degustacijski meni
5 in 7 hodov, 38 in 50 evrov.
vinska klet
Več kot 250 etiket, med njimi vse več tudi ekoloških in oranžnih vin.
Soboška ulica 32, Bakovci
9000 Murska Sobota
Tel: +386 (0)2 543 90 98 ali 031 705 007
Splet: rajh.si, info@rajh.si
urnik
Od torka do petka od 11. do 22. ure, ob sobotah od 11.30 do 22., ob nedeljah in praznikih od 11.30 do 16., ob ponedeljkih zaprto.
degustacijski meni
5 in 7 hodov, 38 in 50 evrov.
vinska klet
Več kot 250 etiket, med njimi vse več tudi ekoloških in oranžnih vin.
In kaj so nam dali piti? Radgonski zlati šipon letnik 2011 iz ptujske kleti Fuerst, potem pa dve vini, ki sta dišali po Prekmurju. Vinska klet Marof iz Mačkovcev: najprej chardonnay breg letnik 2012, potem pa iz iste linije še zweigelt letnik 2015, ki je bil tudi osnova za reducirano omako pri glavni jedi.