RECEPT
Gratiniran brstični ohrovt
Zimska jed, ki jo običajno ponudimo kot prilogo.
Odpri galerijo
Spretni vrtnarji lahko brstični ohrovt vso zimo obiramo na vrtu, za vse preostale ga je dovolj na voljo v trgovinah in na tržnicah. Kot sorodnik zelja ima podoben okus, kar ga dela posebno privlačnega, je njegova zanimiva podoba, saj spominja na drobne zeljne glave. Uživamo lahko surovega, običajno pa ga na hitro skuhamo ali dušimo.
Če ga pripravljamo v jedeh iz pečice, ga najprej skuhamo, vendar tako, da je še vedno čvrst. Če bi pekli surovega, bi se preveč zasušil. Ima izrazit okus, zato ne potrebuje bogate spremljave začimb, kuhanega le malce zabelimo z maslom.
Za 4 osebe:
800 brstičnega ohrovta
1 čebula
3 jajca
2,5 dl kisle smetane
100 parmezana
sol, poper, muškatni orešček
olje, maslo
Brstični ohrovt očistimo, napol skuhamo v slani vodi in odcedimo. Čebulo olupimo in nasekljamo ter svetlo prepražimo na olju. Dodamo brstični ohrovt in pražimo še dve minuti. V skledi razžvrkljamo jajca, solimo in popramo ter začinimo z muškatnim oreščkom. Dodamo kislo smetano in nariban parmezan ter dobro premešamo. V pomaščen pekač stresemo brstični ohrovt in ga prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potresemo, da se vse skupaj lepo razporedi. Pečemo na 200 stopinj približno dvajset minut.
800 brstičnega ohrovta
1 čebula
3 jajca
2,5 dl kisle smetane
100 parmezana
sol, poper, muškatni orešček
olje, maslo
Brstični ohrovt očistimo, napol skuhamo v slani vodi in odcedimo. Čebulo olupimo in nasekljamo ter svetlo prepražimo na olju. Dodamo brstični ohrovt in pražimo še dve minuti. V skledi razžvrkljamo jajca, solimo in popramo ter začinimo z muškatnim oreščkom. Dodamo kislo smetano in nariban parmezan ter dobro premešamo. V pomaščen pekač stresemo brstični ohrovt in ga prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potresemo, da se vse skupaj lepo razporedi. Pečemo na 200 stopinj približno dvajset minut.
Če ga pripravljamo v jedeh iz pečice, ga najprej skuhamo, vendar tako, da je še vedno čvrst. Če bi pekli surovega, bi se preveč zasušil. Ima izrazit okus, zato ne potrebuje bogate spremljave začimb, kuhanega le malce zabelimo z maslom.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
21:34
Nad plesen z zračenjem