Grozdje na več načinov
Z njim lahko grozdje kombiniramo tudi v solatah; tako bomo vnesli nekaj pikantnosti sira ter osvežilno nežno sladkobo grozdja. Izberemo sorte z mehkejšimi lupinami, ali se odločimo za belo ali rdeče, pa je stvar okusa.
Osvežilna dopolnitev sladkim in slanim jedem.
Vse vrste imajo zelo malo kalorij, na sto gramov približno 66, a so polne kalija in kalcija, zato je uživanje grozdja še posebno priporočljivo za tiste z visokim krvnim tlakom, lahko tudi v obliki grozdnega soka. Popestrilo bo običajne sadne solate, v vročih dneh pa bodo kot nalašč grozdne sladoledne lučke.
Grozdje operemo in mu odstranimo peclje. Jagode stresemo v posodo ter jih zdrobimo s pripomočkom za mečkanje krompirja. Zmes stresemo v velik lonec in počasi segrevamo do vretja, nato temperaturo zmanjšamo in pustimo, da rahlo vre deset minut. Občasno premešamo in na sredini kuhanja jagode spet zmečkamo, tudi tiste, ki smo jih v prvo morda spregledali. Nad čist lonec postavimo gosto cedilo ter vroč sok precedimo, nato čez noč pustimo v hladilniku, da se povsem izloči iz jagod. Na dnu bo ostala usedlina, ki jo precedimo skozi gazo, nato sok spravimo v steklenice z zamaškom in jih postavimo v hladen in temen prostor.
Za 2 litra:
4 kg grozdja (sorta concord)
Pečico segrejemo na 130 stopinj Celzija in večji pekač obložimo s papirjem za peko. Z ročnim mešalnikom v trd sneg stepemo beljake, ki smo jim dodali sladkor v prahu, vaniljo in škrob. Sneg razporedimo po papirju za peko v obliki enega kroga, ki naj bo v sredini nekoliko tanjši, kot bi izdelovali gnezdo. Orehe nasekljamo, zmešamo s cimetom in posujemo po beljakih. Pečemo 45 minut, nato pečico izklopimo, vratca na stežaj odpremo in beljake pustimo v pečici, da se ohladijo. V sredino nato razporedimo grški jogurt, po njem še grozdje, po želji posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Za 4 osebe:
3 beljaki
140 g sladkorja v prahu
1 žlička arome vanilje
1 žlička koruznega škroba
15 g orehov
180 g grškega jogurta
300 g grozdja
1 žlička cimeta
V posodo presejemo moko, dodamo sol in na manjše kocke narezano hladno maslo. S konicami prstov ga vgnetemo v moko, da dobimo drobtinam podobno testo, ki mu dodamo najprej polovico hladne vode. Vse skupaj zgnetemo v testo, če se noče sprijeti v gladko kroglo, dodamo še malo vode. Testo nato oblikujemo v kroglo ter sploščimo v disk, ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in testo na papirju za peko razvaljamo v krog. Vse skupaj prestavimo na večji pekač. Grozdje operemo in očistimo. V posodi z ročnim mešalnikom zmešamo marmelado in škrob, dodamo grozdje in s kuhalnico dobro premešamo. Z grozdjem obložimo testo (ob robovih pustimo nekaj centimetrov prostora), robove zapognemo proti sredini ter jih premažemo z beljakom. Pečemo 50 do 60 minut, nato naj na sobni temperaturi počiva še deset minut.
Za 4 osebe:
200 g moke
170 g masla
80 ml hladne vode
ščep soli
300 g grozdja
40 g pomarančne marmelade
2 žlici koruznega škroba
1 beljak
Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Maslo stopimo, grozdje očistimo in pekač namastimo. Po dnu pekača razporedimo grozdje. V posodi z električnim mešalnikom dobro zmešamo moko, sladkor, vaniljo, stopljeno maslo, jajca in mleko ter z mešanico prelijemo grozdje. Pečemo eno uro. Preden postrežemo, počakamo, da se nekoliko ohladi.
Za 4 osebe:
300 g grozdja
3 dl mleka
3 jajca
40 g masla
85 g moke
65 g sladkorja
1 žlička arome vanilje
Rukolo operemo in osušimo, hruške operemo in narežemo na tanke rezine, grozdju odstranimo peclje in ga operemo, orehe grobo nasekljamo, gorgonzolo nadrobimo. Na krožnike razporedimo rukolo, po njej hruške in grozdje, po vrhu posujemo orehe in gorgonzolo. V posodici zmešamo kis, olje, sol in poper, z mešanico pokapljamo solato in postrežemo.
Za 4 osebe:
4 hruške
60 g orehov
30 g gorgonzole
240 g rukole
120 g grozdja
oljčno olje
kis
sol, poper
V posodi z električnim mešalnikom stepemo kremni sir, kislo smetano, sladkor in vaniljo. Grozdje operemo in očistimo ter ga dodamo smetanovi mešanici. Dobro premešamo in za eno uro postavimo v hladilnik.
Za 4 osebe:
100 g kremnega sira
500 g rdečega grozdja
500 g belega grozdja
60 g kisle smetane
30 g sladkorja
1 žlica arome vanilje
Grozdje operemo, mu odstranimo peclje. Bolj enostavno in hitreje bo, če izberemo sorto brez pečk. Jagode nato stresemo v blender, dodamo javorjev sirup in zmeljemo v gladko maso. Vlijemo jo v modelčke za sladoledne lučke in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Za 4 osebe:
200 g grozdja
2 žlički javorjevega sirupa