OKUSI
Hrana, ki hladi
Namesto da stokamo, kako je vroče, shrambo napolnimo s kumarami, bučkami, rukolo, blitvo in zeleno solato ter sezonskim sadjem.
Odpri galerijo
Podobno kot se ogrejemo, če pojemo kaj pikantnega, se ob določenih jedeh in začimbah notranje ohladimo. Hrana, ki ohlaja, ni nujno le za tiste dneve, ko je zunanja temperatura ekstremno visoka. Hladimo tudi razgreta čustva, povišano telesno temperaturo in pomirjamo prevroč temperament.
Prvi ukrep je, da pijemo pogosto in manjše količine tekočine, vendar ne iz hladilnika. Seveda tudi brez ledu. Neverjeten hladilen učinek ima močno sladkan, še mlačen metin čaj. Sladek okus namreč ohlaja. Gre za učinek, ki ga ima sladkor, ko potuje skozi telo.
Hladijo vsi sladki, trpki in grenki okusi, zato pač jemo to in bo življenje lažje. Čisto preprosto. Namesto da stokamo, kako je vroče, shrambo napolnimo s kumarami, bučkami, rukolo, blitvo in zeleno solato ter sezonskim sadjem. Začimba za vroče dni je koriander. Mleta koriandrova semena dodajajte med kuhanjem, cela pa se odlično spečejo s krompirjem v pečici. V deželah, kjer se znajdejo v vročih razmerah, se ohlajajo tudi s kardamomom. Drobna črna zrnca je treba podrobiti v možnarju, da se odpre njihov pravi okus. Začimba gre v vsako sladko jed, zanimiva pa je tudi v kavi. Za vroče dneve sta dobra izbira med začimbami triplat in janež. Indijska kuhinja ima veliko receptov, kako ju uporabiti.
Seznam je treba dopolniti z okusi, ki jih ne bi smeli uživati v vročih dnevih: torej čim manj slanega, kislega in pikantnega. Kadar se želimo ohladiti, ne izberemo ocvrte in mastne hrane, to so zimske jedi, prav tako kot kislo zelje in repa. Odsvetovano je uživanje mesa in alkohola, zato imajo v deželah z vročim podnebjem to določeno kar s tradicijo ali vero.
Hladijo naravni materiali, lan, konoplja in bombaž, vonj vrtnice, jasmina ali geranije, zvok flavte, bela, modra in siva barva. Prijetno hladno je pod visokimi drevesi, katerih veje segajo skoraj do tal, krošnje pa so tako goste, da je listje kot najlepša pahljača. Tam je temperatura vedno za dve do tri stopinje nižja.
Prvi ukrep je, da pijemo pogosto in manjše količine tekočine, vendar ne iz hladilnika. Seveda tudi brez ledu. Neverjeten hladilen učinek ima močno sladkan, še mlačen metin čaj. Sladek okus namreč ohlaja. Gre za učinek, ki ga ima sladkor, ko potuje skozi telo.
Hladijo vsi sladki, trpki in grenki okusi, zato pač jemo to in bo življenje lažje. Čisto preprosto. Namesto da stokamo, kako je vroče, shrambo napolnimo s kumarami, bučkami, rukolo, blitvo in zeleno solato ter sezonskim sadjem. Začimba za vroče dni je koriander. Mleta koriandrova semena dodajajte med kuhanjem, cela pa se odlično spečejo s krompirjem v pečici. V deželah, kjer se znajdejo v vročih razmerah, se ohlajajo tudi s kardamomom. Drobna črna zrnca je treba podrobiti v možnarju, da se odpre njihov pravi okus. Začimba gre v vsako sladko jed, zanimiva pa je tudi v kavi. Za vroče dneve sta dobra izbira med začimbami triplat in janež. Indijska kuhinja ima veliko receptov, kako ju uporabiti.
Seznam je treba dopolniti z okusi, ki jih ne bi smeli uživati v vročih dnevih: torej čim manj slanega, kislega in pikantnega. Kadar se želimo ohladiti, ne izberemo ocvrte in mastne hrane, to so zimske jedi, prav tako kot kislo zelje in repa. Odsvetovano je uživanje mesa in alkohola, zato imajo v deželah z vročim podnebjem to določeno kar s tradicijo ali vero.
Hladijo naravni materiali, lan, konoplja in bombaž, vonj vrtnice, jasmina ali geranije, zvok flavte, bela, modra in siva barva. Prijetno hladno je pod visokimi drevesi, katerih veje segajo skoraj do tal, krošnje pa so tako goste, da je listje kot najlepša pahljača. Tam je temperatura vedno za dve do tri stopinje nižja.
Hitro poletno kosilo
Za dva
4 bučke po 100 g
2 žlici oljčnega olja
sol
2 stroka česna
sok pol limone
200 g kuskusa
pol litra jušne osnove
Za posip
50 g pistacij
25 g indijskih oreščkov
25 mandljev
žlica sončničnih semen
žlica sezama
žlica celega koriandra
žlica celega janeža
2 žlici celega kumina
ščepec soli
Cele bučke skuhate v čim manj vode, še bolje v sopari. Treba je paziti, da so ravno prav kuhane.
Fino nasekljate ali stisnete česen, solite, vmešate limonov sok in nazadnje olje. Z marinado namažete cele, še tople bučke in jih pustite vsaj deset minut v posodi s pokrovom.
Medtem pripravite kuskus in posip.
Kuskus prelijete s približno pol litra vroče jušne osnove ali vode z začimbami. Okus začimb zmanjšuje potrebo po soli. Tekočine naj bo za prst več kot kuskusa. Pustite, da se ohladi, nato razrahljajte z dvojimi vilicami.
Za posip dukkah suho prepražite pistacije, oreščke, sončnice in sezam, da dobijo barvo. Temperatura naj bo zmerna, ves čas mešajte. Malo ohladite, nato fino nasekljajte. Če uporabite sekljalnik, pazite, da ostanejo koščki – posip naj bo malo hrustljav.
Suho prepražite začimbe, da zadišijo, nato jih zmeljite v prah v kavnem mlinčku. Mlete začimbe zmešajte z nasekljanimi oreščki. Hranite v kozarcu, ki dobro tesni, in z njim posipajte vse, kar potrebuje intenziven okus brez pikantnih začimb.
Na krožnik naložite kuskus, marinirane bučke in ponudite s posipom.
Za dva
4 bučke po 100 g
2 žlici oljčnega olja
sol
2 stroka česna
sok pol limone
200 g kuskusa
pol litra jušne osnove
Za posip
50 g pistacij
25 g indijskih oreščkov
25 mandljev
žlica sončničnih semen
žlica sezama
žlica celega koriandra
žlica celega janeža
2 žlici celega kumina
ščepec soli
Cele bučke skuhate v čim manj vode, še bolje v sopari. Treba je paziti, da so ravno prav kuhane.
Fino nasekljate ali stisnete česen, solite, vmešate limonov sok in nazadnje olje. Z marinado namažete cele, še tople bučke in jih pustite vsaj deset minut v posodi s pokrovom.
Medtem pripravite kuskus in posip.
Kuskus prelijete s približno pol litra vroče jušne osnove ali vode z začimbami. Okus začimb zmanjšuje potrebo po soli. Tekočine naj bo za prst več kot kuskusa. Pustite, da se ohladi, nato razrahljajte z dvojimi vilicami.
Za posip dukkah suho prepražite pistacije, oreščke, sončnice in sezam, da dobijo barvo. Temperatura naj bo zmerna, ves čas mešajte. Malo ohladite, nato fino nasekljajte. Če uporabite sekljalnik, pazite, da ostanejo koščki – posip naj bo malo hrustljav.
Suho prepražite začimbe, da zadišijo, nato jih zmeljite v prah v kavnem mlinčku. Mlete začimbe zmešajte z nasekljanimi oreščki. Hranite v kozarcu, ki dobro tesni, in z njim posipajte vse, kar potrebuje intenziven okus brez pikantnih začimb.
Na krožnik naložite kuskus, marinirane bučke in ponudite s posipom.