OKUSI

Hrana, ki hladi

Namesto da stokamo, kako je vroče, shrambo napolnimo s kumarami, bučkami, rukolo, blitvo in zeleno solato ter sezonskim sadjem.
Fotografija: Lahko poletno kosilo FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
Lahko poletno kosilo FOTO: Hana Splichal

Podobno kot se ogrejemo, če pojemo kaj pikantnega, se ob določenih jedeh in začimbah notranje ohladimo. Hrana, ki ohlaja, ni nujno le za tiste dneve, ko je zunanja temperatura ekstremno visoka. Hladimo tudi razgreta čustva, povišano telesno temperaturo in pomirjamo prevroč temperament.

Prvi ukrep je, da pijemo pogosto in manjše količine tekočine, vendar ne iz hladilnika. Seveda tudi brez ledu. Neverjeten hladilen učinek ima močno sladkan, še mlačen metin čaj. Sladek okus namreč ohlaja. Gre za učinek, ki ga ima sladkor, ko potuje skozi telo.

Dukkah (duqqa) je značilen orientalski posip, ki praviloma ne vsebuje pikantnih, vročih začimb. FOTO: Guliver/Getty Images
Dukkah (duqqa) je značilen orientalski posip, ki praviloma ne vsebuje pikantnih, vročih začimb. FOTO: Guliver/Getty Images

Hladijo vsi sladki, trpki in grenki okusi, zato pač jemo to in bo življenje lažje. Čisto preprosto. Namesto da stokamo, kako je vroče, shrambo napolnimo s kumarami, bučkami, rukolo, blitvo in zeleno solato ter sezonskim sadjem. Začimba za vroče dni je koriander. Mleta koriandrova semena dodajajte med kuhanjem, cela pa se odlično spečejo s krompirjem v pečici. V deželah, kjer se znajdejo v vročih razmerah, se ohlajajo tudi s kardamomom. Drobna črna zrnca je treba podrobiti v možnarju, da se odpre njihov pravi okus. Začimba gre v vsako sladko jed, zanimiva pa je tudi v kavi. Za vroče dneve sta dobra izbira med začimbami triplat in janež. Indijska kuhinja ima veliko receptov, kako ju uporabiti.

Seznam je treba dopolniti z okusi, ki jih ne bi smeli uživati v vročih dnevih: torej čim manj slanega, kislega in pikantnega. Kadar se želimo ohladiti, ne izberemo ocvrte in mastne hrane, to so zimske jedi, prav tako kot kislo zelje in repa. Odsvetovano je uživanje mesa in alkohola, zato imajo v deželah z vročim podnebjem to določeno kar s tradicijo ali vero.

Hladijo naravni materiali, lan, konoplja in bombaž, vonj vrtnice, jasmina ali geranije, zvok flavte, bela, modra in siva barva. Prijetno hladno je pod visokimi drevesi, katerih veje segajo skoraj do tal, krošnje pa so tako goste, da je listje kot najlepša pahljača. Tam je temperatura vedno za dve do tri stopinje nižja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije