Hrenova juha
Spomladi se osvežimo z naribanim ali nastrganim hrenom, ki prečisti dihala in v oči prižene solze.
Odpri galerijo
Del velikonočne pojedine je tudi hren, ki ga naribamo ali nastrgamo ter postrežemo s šunko, klobasami, trdo kuhanimi jajci in kruhom. Pripravimo ga lahko tudi v smetani ali jabolčni omaki. Običajno uživamo svežega, z njim lahko obogatimo kremno smetanovo juho, vendar ga segrejemo le do vretja, da ohrani ostrino.
Hrenovo omako lahko spravimo v dobro zaprte kozarčke, v hladilniku bo ohranila svežino najmanj en teden. Okusen je tudi, če ga zmešamo z nadrobljenimi jajci ter dodamo malo maščobe ali smetane, da bo omaka bolj kompaktna.
Za 4 osebe:
1 čebula
1 krompir
rezina masla
1 dcl mleka
1 dcl smetane za kuhanje
1 skodelica naribanega ali nastrganega hrena
sol, poper
šopek peteršilja ali kalčkov
Čebulo, krompir in hren olupimo. Čebulo nasekljamo in jo svetlo prepražimo na vročem maslu. Dodamo na drobno narezan krompir, solimo in popramo in med mešanjem dušimo nekaj minut. Zalijemo z vodo in mlekom in na majhnem ognju kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Dodamo smetano, zavremo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo nastrgan hren in zavremo ter takoj odstavimo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem ali šopkom svežih kalčkov.
1 čebula
1 krompir
rezina masla
1 dcl mleka
1 dcl smetane za kuhanje
1 skodelica naribanega ali nastrganega hrena
sol, poper
šopek peteršilja ali kalčkov
Čebulo, krompir in hren olupimo. Čebulo nasekljamo in jo svetlo prepražimo na vročem maslu. Dodamo na drobno narezan krompir, solimo in popramo in med mešanjem dušimo nekaj minut. Zalijemo z vodo in mlekom in na majhnem ognju kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Dodamo smetano, zavremo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo nastrgan hren in zavremo ter takoj odstavimo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem ali šopkom svežih kalčkov.
Hrenovo omako lahko spravimo v dobro zaprte kozarčke, v hladilniku bo ohranila svežino najmanj en teden. Okusen je tudi, če ga zmešamo z nadrobljenimi jajci ter dodamo malo maščobe ali smetane, da bo omaka bolj kompaktna.