VITAMINI
Hudo pomanjkanje lahko povzroči slepoto
Vitamin A ima pomembno vlogo tudi pri imunskem sistemu in rasti celic; bogati viri so jetra, polnomastni mlečni izdelki, obogatene margarine, jajca, krompir, sir, ribe.
Odpri galerijo
Pri krepitvi odpornosti nikakor ne smemo pozabiti na pomembno vlogo vitamina A, ki poleg podpore imunskemu sistemu skrbi za razvoj celic in tkiv ter zagotavlja dober vid. »Skrbi tudi za druge funkcije v telesu, kot so genski prepis, rast in razvoj embria, reprodukcija, krepitev kosti in zob, regulacija rasti in izgradnja kože. Vitamin A je nujno potreben za diferenciacijo in rast celic, saj je bistven za sintezo določenih beljakovin. Ima antioksidativne lastnosti in varuje naše celice pred prostimi radikali,« pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.
Vsekakor se pred morebitnim dodajanjem vitamina A posvetujemo s strokovnjakom, še sklene predsednica Lekarniške zbornice Slovenije: »Vitamin A je topen v maščobah, zato je lahko škodljiv tako ob enkratnem prevelikem vnosu kot ob pogostem preseganju zgornjih dovoljenih vrednosti, in je potrebna previdnost pri jemanju različnih prehranskih dopolnil, ki ga vsebujejo. Tudi jetra vsebujejo precej retinola. Pazljive naj bodo nosečnice, ki naj predvsem v prvi tretjini nosečnosti ne bi presegle priporočenega vnosa.«
Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči vnetje kože, poveča se tudi dovzetnost za različne okužbe.
Najboljši vir raznovrstna prehrana
»Vitamin A je topen v maščobi. V hrani je v dveh glavnih oblikah, in sicer kot retinol, ki se absorbira, predvsem ko jemo živila živalskega izvora, in kot karoteni (betakaroten, alfakaroten, gamakaroten ipd.), ki jih pridobimo z živili rastlinskega izvora ter jajčnim rumenjakom. Bogati viri vitamina A so jetra, polnomastni mlečni izdelki, obogatene margarine, jajca, krompir, sir, ribe. V obliki provitaminov A (karotenoidi) ga najdemo predvsem v zelenjavi, ki je obarvana oranžno ali temno zeleno (ohrovt, solata, stročji fižol, korenje), pa tudi v nekaterih vrstah sadja, kot so marelice,« pojasnjuje sogovornica. Ženske ga potrebujejo okoli 800 mikrogramov na dan, moški pa 200 več, kar si lahko zagotovimo z zdravo in raznovrstno prehrano. Pomanjkanje ima lahko hude posledice, nadaljuje Potočnik Benčičeva: »Prvi klinični znak pomanjkanja vitamina A je nočna slepota, ki se lahko razvije v hude poškodbe vida in trajno slepoto. Zaradi pomanjkanja lahko oslabi imunski sistem, kar se lahko kaže že pri manjšem pomanjkanju. Hujše pomanjkanje je v razvitih zahodnih državah precej redko, v državah v razvoju pa je eden od glavnih vzrokov slepote in velike smrtnosti otrok. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči tudi vnetje kože, poveča se dovzetnost za različne okužbe. Nekateri obolevajo za lažjo obliko anemije.«
Previdnost ne bo odveč
Pri tistih s slabo in neuravnoteženo prehrano ali boleznimi, ki povečujejo potrebo po vitaminu A, denimo, bolezni trebušne slinavke, očesne bolezni, ošpice, je ustrezno dodajanje v obliki dopolnila: »Zanje je primeren peroralni dodatek, denimo v obliki kapsul. Če pa jemljemo vitamin A zaradi njegovih antioksidativnih lastnosti, ne smemo pozabiti, da dodatek morda ne bo imel enakih koristi kot naravni antioksidanti v hrani. Najbolj učinkovita je kombinacija z drugimi vitamini (D, E, B-kompleks) in minerali (kalcij, fosfor, cink). Rezultati kliničnega testiranja so pokazali, da so ljudje z velikim tveganjem za degeneracijo rumene pege zmanjšali tveganje za bolezen ob uporabi vitamina A v kombinaciji z drugimi vitamini.«
800 mikrogramov na dan ga potrebujejo ženske, moški pa 200 več.
Vsekakor se pred morebitnim dodajanjem vitamina A posvetujemo s strokovnjakom, še sklene predsednica Lekarniške zbornice Slovenije: »Vitamin A je topen v maščobah, zato je lahko škodljiv tako ob enkratnem prevelikem vnosu kot ob pogostem preseganju zgornjih dovoljenih vrednosti, in je potrebna previdnost pri jemanju različnih prehranskih dopolnil, ki ga vsebujejo. Tudi jetra vsebujejo precej retinola. Pazljive naj bodo nosečnice, ki naj predvsem v prvi tretjini nosečnosti ne bi presegle priporočenega vnosa.«