SKUHAJMO SI JUHO
Ideja za kosilo: kuhana solata
Gomoljnice in korenovke so priljubljena hrana jeseni in pozimi, najpogosteje jih pripravljamo v juhi ali kot prilogo.
Odpri galerijo
Gomoljno zeleno običajno kuhamo v enolončnicah ali jo dodajamo kot jušno zelenjavo v mesne ali druge juhe. Gomolje pa lahko tudi olupimo, na tanko narežemo ali naribamo in zmešamo v solati oziroma jo mešani solati dodamo, in sicer v manjših količinah, zlasti če nam je okus premočan. Narezano na kose ali centimeter debele rezine lahko dušimo, podobno kot na primer kolerabo, ali pečemo v pečici z drugimi gomoljnicami in korenovkami. Če surovo težko lupimo, jo na hitro potopimo v vrelo vodo, da se olupek nekoliko omehča.
Za 4 osebe:
2 večja gomolja zelene
3 korenčki
sol, poper, oljčno olje
šopek svežega peteršilja
Gomolja zelene olupimo in narežemo na centimeter ali dva velike kocke. Prav tako olupimo korenje in ga narežemo na kolobarje. Stresemo v lonec, zalijemo z vodo in solimo. Zavremo in pustimo rahlo vreti, dokler se zelenjava ne zmehča, a naj bo še vedno čvrsta. Precedimo in ohladimo. Stresemo v skledo, po potrebi solimo in rahlo popramo in rahlo premešamo. Pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Prilijemo še malo kisa ali limonovega soka ter premešamo. Zelenjavo lahko postrežemo kot prilogo k mesu ali drugim jedem, v tem primeru kis izpustimo.
2 večja gomolja zelene
3 korenčki
sol, poper, oljčno olje
šopek svežega peteršilja
Gomolja zelene olupimo in narežemo na centimeter ali dva velike kocke. Prav tako olupimo korenje in ga narežemo na kolobarje. Stresemo v lonec, zalijemo z vodo in solimo. Zavremo in pustimo rahlo vreti, dokler se zelenjava ne zmehča, a naj bo še vedno čvrsta. Precedimo in ohladimo. Stresemo v skledo, po potrebi solimo in rahlo popramo in rahlo premešamo. Pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Prilijemo še malo kisa ali limonovega soka ter premešamo. Zelenjavo lahko postrežemo kot prilogo k mesu ali drugim jedem, v tem primeru kis izpustimo.