SLASTNO
Ideja za kosilo: nadevana pečena pesa
Rdeča pesa je sinonim za vloženo zimsko solato, a iz nje lahko pripravimo številne zelo zanimive in okusne jedi.
Odpri galerijo
Običajno jo kuhamo in jo potem pripravimo na primer kot solato, okusna je v namazu, podobnem, kot je humus iz čičerike. Izjemno okusna je kremna pesna juha, ki jo na koncu popestrimo z žličko kisle smetane. Rdečo peso lahko tudi pečemo, v našem receptu smo jo prej skuhali, lahko pa pečemo surovo. Zlasti bo okusna v družbi gomoljnic in korenovk, iz katerih pripravimo izvrstno prilogo k mesnim jedem, podala se bo k testeninam ali rižu. Zanimivo jed dobimo, če kuhano rdečo peso naribamo kot testenine in jih ponudimo s poljubno omako. Seveda lahko iz pese pripravimo polivko za prave testenine.
Za 4 osebe:
12 gomoljev rdeče pese
1 čebula
2 stroka česna
1 skodelica suhih paradižnikov
150 g parmezana
1 granatno jabolko
sol, poper, olje, šopek peteršilja
Peso očistimo in skuhamo. Ohladimo, olupimo in odrežemo zgornji del. Gomolje izdolbemo z žlico. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, prav tako nasekljamo suhe paradižnike. Vse skupaj stresemo v ponev z oljem in na hitro prepražimo. Dodamo sesekljano meso pese, ki smo ga izdolbli, in dušimo še minuto ali dve. Solimo in popramo, potresemo s sirom in zmešamo. Nadevamo v izdolbene gomolje, naložimo v pekač in pečemo slabe pol ure na 180 stopinj. Preden postrežemo, okrasimo z zrni granatnega jabolka in svežim peteršiljem.
12 gomoljev rdeče pese
1 čebula
2 stroka česna
1 skodelica suhih paradižnikov
150 g parmezana
1 granatno jabolko
sol, poper, olje, šopek peteršilja
Peso očistimo in skuhamo. Ohladimo, olupimo in odrežemo zgornji del. Gomolje izdolbemo z žlico. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, prav tako nasekljamo suhe paradižnike. Vse skupaj stresemo v ponev z oljem in na hitro prepražimo. Dodamo sesekljano meso pese, ki smo ga izdolbli, in dušimo še minuto ali dve. Solimo in popramo, potresemo s sirom in zmešamo. Nadevamo v izdolbene gomolje, naložimo v pekač in pečemo slabe pol ure na 180 stopinj. Preden postrežemo, okrasimo z zrni granatnega jabolka in svežim peteršiljem.