RECEPT
Ideja za kosilo: Pečen kopun z zelenjavo
Pečemo ga podobno kot drugo perutnino; meso je tako okusno, da ne potrebuje veliko začimb.
Odpri galerijo
Perutninsko meso je pogosto na naših jedilnikih, pečeno, ocvrto, dušeno, tudi kuhano. Običajno v trgovini kupujemo piščance, vzrejene na velikih farmah, kdor je okusil domačega, bo zagotovil, da je neprimerljivega okusa.
Zato se splača najti manjšega rejca oziroma kmetijo, kjer se piščanci prosto pasejo na travniku, poleg tega jih hranijo še z žiti.
Če se potrudimo še bolj, poiščemo rejca kopunov, nekaj jih je v Sloveniji, in si pripravimo to perutninsko specialiteto, ki so si jo nekoč privoščili zgolj bogataši.
Ni prav zapleteno, zlasti če smo vešči peke piščanca. Če bomo zraven pekli še zelenjavo, bo kosilo nepozabno.
Zato se splača najti manjšega rejca oziroma kmetijo, kjer se piščanci prosto pasejo na travniku, poleg tega jih hranijo še z žiti.
Za 4 osebe:
1 kopun
4 korenčki
1 koleraba
4 krompirji
1 velika čebula
1 paprika
Kopuna natremo s soljo in pustimo stati nekaj ur, najbolje čez noč. Zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Kopuna naoljimo in položimo v pomaščen pekač. Dodamo krompir in pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure. Po potrebi vmes prelijemo s tekočino od pečenja in premešamo krompir. Potem dodamo drugo zelenjavo in pečemo še pol ure, vmes zalivamo, tudi meso, da se ne izsuši. Preden meso razrežemo, naj stoji deset minut.
1 kopun
4 korenčki
1 koleraba
4 krompirji
1 velika čebula
1 paprika
Kopuna natremo s soljo in pustimo stati nekaj ur, najbolje čez noč. Zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Kopuna naoljimo in položimo v pomaščen pekač. Dodamo krompir in pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure. Po potrebi vmes prelijemo s tekočino od pečenja in premešamo krompir. Potem dodamo drugo zelenjavo in pečemo še pol ure, vmes zalivamo, tudi meso, da se ne izsuši. Preden meso razrežemo, naj stoji deset minut.
Če se potrudimo še bolj, poiščemo rejca kopunov, nekaj jih je v Sloveniji, in si pripravimo to perutninsko specialiteto, ki so si jo nekoč privoščili zgolj bogataši.
Ni prav zapleteno, zlasti če smo vešči peke piščanca. Če bomo zraven pekli še zelenjavo, bo kosilo nepozabno.