RECEPT
Ideja za kosilo: polpeti iz kvinoje
Žitni ali zelenjavni polpeti so okusna in zdrava jed, ki jo lahko ponudimo kot samostojen obrok ali malico.

Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images
Kvinojo uporabljamo kot žitne kaše ali riž. Lahko jo skuhamo samo in jo primešamo omakam ali z njo zgostimo juho. Lahko jo uživamo toplo ali hladno, dodamo jo na primer pisanim solatam. Ima prijeten okus, ki se dobro ujame s sadjem, suhim ali svežim, zato je odlična izbira za zajtrk, tudi v kombinaciji z jogurtom.
Na ta način naredimo tudi kvinojine kosmiče. Iz moke pripravimo kruh ali različna peciva. Pripravimo jo lahko tako kot rižoto, torej kuhamo skupaj z drugimi sestavinami. Kuhana v hladilniku zdrži nekaj dni, zato jo lahko skuhamo vnaprej in sproti poljubno uporabimo.
Za 4 osebe:
skodelica kvinoje
manjša čebula
2 stroka česna
2 žlici mletih lanenih semen
2–3 žlice čičerikine moke
1 jajce
olje, sol, poper, sveži peteršilj
Kvinojo skuhamo v slani vodi in ohladimo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V skledo stresemo kvinojo, ohlajeno čebulo in lanena semena. Dodamo jajce in enakomerno zmešamo. Solimo in popramo ter dodamo drobno sesekljan peteršilj. Potresemo z moko in zmešamo v gladko zmes, ki se mora ločiti od prstov. Po potrebi dodamo še malo moke. Maso pustimo stati 15–20 minut. Potem oblikujemo polpete, jih povaljamo v moki in zlato zapečemo v vročem olju.
skodelica kvinoje
manjša čebula
2 stroka česna
2 žlici mletih lanenih semen
2–3 žlice čičerikine moke
1 jajce
olje, sol, poper, sveži peteršilj
Kvinojo skuhamo v slani vodi in ohladimo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V skledo stresemo kvinojo, ohlajeno čebulo in lanena semena. Dodamo jajce in enakomerno zmešamo. Solimo in popramo ter dodamo drobno sesekljan peteršilj. Potresemo z moko in zmešamo v gladko zmes, ki se mora ločiti od prstov. Po potrebi dodamo še malo moke. Maso pustimo stati 15–20 minut. Potem oblikujemo polpete, jih povaljamo v moki in zlato zapečemo v vročem olju.
Na ta način naredimo tudi kvinojine kosmiče. Iz moke pripravimo kruh ali različna peciva. Pripravimo jo lahko tako kot rižoto, torej kuhamo skupaj z drugimi sestavinami. Kuhana v hladilniku zdrži nekaj dni, zato jo lahko skuhamo vnaprej in sproti poljubno uporabimo.