RECEPT
Ideja za kosilo: polpeti iz kvinoje
Žitni ali zelenjavni polpeti so okusna in zdrava jed, ki jo lahko ponudimo kot samostojen obrok ali malico.
Odpri galerijo
Kvinojo uporabljamo kot žitne kaše ali riž. Lahko jo skuhamo samo in jo primešamo omakam ali z njo zgostimo juho. Lahko jo uživamo toplo ali hladno, dodamo jo na primer pisanim solatam. Ima prijeten okus, ki se dobro ujame s sadjem, suhim ali svežim, zato je odlična izbira za zajtrk, tudi v kombinaciji z jogurtom.
Na ta način naredimo tudi kvinojine kosmiče. Iz moke pripravimo kruh ali različna peciva. Pripravimo jo lahko tako kot rižoto, torej kuhamo skupaj z drugimi sestavinami. Kuhana v hladilniku zdrži nekaj dni, zato jo lahko skuhamo vnaprej in sproti poljubno uporabimo.
Za 4 osebe:
skodelica kvinoje
manjša čebula
2 stroka česna
2 žlici mletih lanenih semen
2–3 žlice čičerikine moke
1 jajce
olje, sol, poper, sveži peteršilj
Kvinojo skuhamo v slani vodi in ohladimo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V skledo stresemo kvinojo, ohlajeno čebulo in lanena semena. Dodamo jajce in enakomerno zmešamo. Solimo in popramo ter dodamo drobno sesekljan peteršilj. Potresemo z moko in zmešamo v gladko zmes, ki se mora ločiti od prstov. Po potrebi dodamo še malo moke. Maso pustimo stati 15–20 minut. Potem oblikujemo polpete, jih povaljamo v moki in zlato zapečemo v vročem olju.
skodelica kvinoje
manjša čebula
2 stroka česna
2 žlici mletih lanenih semen
2–3 žlice čičerikine moke
1 jajce
olje, sol, poper, sveži peteršilj
Kvinojo skuhamo v slani vodi in ohladimo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V skledo stresemo kvinojo, ohlajeno čebulo in lanena semena. Dodamo jajce in enakomerno zmešamo. Solimo in popramo ter dodamo drobno sesekljan peteršilj. Potresemo z moko in zmešamo v gladko zmes, ki se mora ločiti od prstov. Po potrebi dodamo še malo moke. Maso pustimo stati 15–20 minut. Potem oblikujemo polpete, jih povaljamo v moki in zlato zapečemo v vročem olju.
Na ta način naredimo tudi kvinojine kosmiče. Iz moke pripravimo kruh ali različna peciva. Pripravimo jo lahko tako kot rižoto, torej kuhamo skupaj z drugimi sestavinami. Kuhana v hladilniku zdrži nekaj dni, zato jo lahko skuhamo vnaprej in sproti poljubno uporabimo.