RECEPT
Ideja za kosilo: skutni cmoki
Odlična, hitro pripravljena jed je primerna za kosilo, večerjo ali sladko malico.
Odpri galerijo
Izkušene gospodinje imajo zmeraj na zalogi nekaj živil, iz katerih lahko na hitro pripravijo okusen obrok. Eno takih vsestransko uporabnih živil je skuta, iz katere lahko pripravimo okusne namaze, odlična je tudi v močnatih jedeh, na primer v štrukljih, njokih ali cmokih. Današnji recept je enostaven, priprava cmokov nam ne bo vzela več kot pol ure.
Lahko jih ponudimo kot prilogo k mesnim jedem ali samostojno, z veliko skledo solate, odlični so tudi v sladki različici, preliti z gostim sadnim sirupom ali marmelado. Ker so cmoki zaradi skute malce kisli, dajo v kombinaciji s sladkim prijeten in zanimiv okus.
Za 4 osebe:
500 g nepasirane skute, 2 jajci, 10 žlic zdroba, 2 žlici krušnih drobtin, žlica sladkorja, malo soli
Skuto stresemo v skledo, dodamo jajca, solimo in čim bolj gladko vmešamo. Potresemo z zdrobom in drobtinami in ponovno premešamo, da dobimo čim bolj enakomerno zmes. Če bomo postregli kot slano jed, vmešamo še svež nasekljan drobnjak. Zmes pustimo stati 15 minut, da se zdrob in drobtine napnejo. Potem oblikujemo cmoke (za enega zajamemo dobro žlico mase) in jih previdno polagamo v osoljeno vrelo vodo. Ko priplavajo na vrh, naj vrejo še minuto ali dve. Naložimo jih na krožnike in prelijemo s sadnim sirupom. Če želimo slane, v zmes primešamo sesekljan šopek drobnjaka, sladkor pa izpustimo. Postrežemo s praženimi drobtinami.
500 g nepasirane skute, 2 jajci, 10 žlic zdroba, 2 žlici krušnih drobtin, žlica sladkorja, malo soli
Skuto stresemo v skledo, dodamo jajca, solimo in čim bolj gladko vmešamo. Potresemo z zdrobom in drobtinami in ponovno premešamo, da dobimo čim bolj enakomerno zmes. Če bomo postregli kot slano jed, vmešamo še svež nasekljan drobnjak. Zmes pustimo stati 15 minut, da se zdrob in drobtine napnejo. Potem oblikujemo cmoke (za enega zajamemo dobro žlico mase) in jih previdno polagamo v osoljeno vrelo vodo. Ko priplavajo na vrh, naj vrejo še minuto ali dve. Naložimo jih na krožnike in prelijemo s sadnim sirupom. Če želimo slane, v zmes primešamo sesekljan šopek drobnjaka, sladkor pa izpustimo. Postrežemo s praženimi drobtinami.
Lahko jih ponudimo kot prilogo k mesnim jedem ali samostojno, z veliko skledo solate, odlični so tudi v sladki različici, preliti z gostim sadnim sirupom ali marmelado. Ker so cmoki zaradi skute malce kisli, dajo v kombinaciji s sladkim prijeten in zanimiv okus.