Ideja za kosilo: Vanje lahko zavijemo čisto vse
Tortilje so super način, kako na hitro porabiti ostanke včerajšnjega kosila; potrebujemo dober valjar in ponev z debelim dnom.
Odpri galerijo
To je ena tistih jedi, ki pri nas kraljujejo predvsem poleti, vendar so odlične tudi na pomlad, ko je treba pospraviti hladilnik. Če dobro pomislim – s tortiljami lahko v promet spravimo ostanke včerajšnjega kosila, kos mesa, morda pečenke …
Torej: za domače tortilje moraš imeti dober valjar in ravno površino, na kateri jih zvaljaš. Obvezna oprema je fina ponev z debelim in ravnim dnom, pod katero močno podkurimo.
Za začetek samo to: naši punci obožujeta popečene piščančje trakove, z začimbami dopolnjeno kislo smetano (ki je kdaj tudi jogurt), potem so tu fižol (če je ne pozabim kupiti, je ta pomešan s koruzo), popečena sveža paprika, na kockice nasekljan paradižnik in seveda hrustljavi listi zelene solate. Nujen spremljevalec naših tortilj je tudi nariban sir!
V tortilje lahko spravimo celo ostanke včerajšnjega kosila, če nam je ostal kak kos mesa ali polpetov, lahko to razrežemo na manjše kose in pogrejemo, zraven pa pripravimo katerega od nadevov. Ne pozabite, da boste v tortiljo lahko zavili tako zelenjavo kot meso in kak mlečni izdelek, denimo kislo smetano ali nariban sir.
Ravno nariban sir – lahko edamcu podoben, lahko pa tudi kak mladi sir, ki se bo lepo raztopil – je tisti, ki se odlično izkaže, ko ostane kakšna tortilja. Takrat za večerni prigrizek pogrejemo eno tortiljo, nanjo naribamo sir in jo pokrijemo z drugo tortiljo.
Ko se zapeče na eni strani, obrnemo, da se sir, ki je med njima, lepo raztopi, tortilje pa zapečejo. Nato jih narežemo na štiri dele in ponudimo kot slan prigrizek ali okusen dodatek k večerji.
Lahko pa tortilje pogrejemo, jih razrežemo na trikotnike in jih pomakamo v omako, ki jo pripravimo sami. Možnosti za pripravo omakic je nešteto, dobro se obnese recimo kisla smetana, pomešana z malo paradižnikove omake in skladno začinjena, tudi dovolj soljena. Lahko si pripravimo fižolov namaz: kuhan fižol (ali pa tisti iz konzerve) obdelamo s paličnim mešalnikom, začinimo in dodamo toliko vode, da bo vse skupaj dobilo lepo, mazljivo strukturo. Nikakor ne moremo mimo avokadovega namaza, za katerega z vilicami zmečkamo zrel avokado ali dva, dodamo nekaj kapljic limonovega soka, sol in poper.
Obvezna oprema: valjar
Torej: za domače tortilje moraš imeti dober valjar in ravno površino, na kateri jih zvaljaš. Obvezna oprema je fina ponev z debelim in ravnim dnom, pod katero močno podkurimo.
Za začetek samo to: naši punci obožujeta popečene piščančje trakove, z začimbami dopolnjeno kislo smetano (ki je kdaj tudi jogurt), potem so tu fižol (če je ne pozabim kupiti, je ta pomešan s koruzo), popečena sveža paprika, na kockice nasekljan paradižnik in seveda hrustljavi listi zelene solate. Nujen spremljevalec naših tortilj je tudi nariban sir!
V tortilje lahko spravimo celo ostanke včerajšnjega kosila, če nam je ostal kak kos mesa ali polpetov, lahko to razrežemo na manjše kose in pogrejemo, zraven pa pripravimo katerega od nadevov. Ne pozabite, da boste v tortiljo lahko zavili tako zelenjavo kot meso in kak mlečni izdelek, denimo kislo smetano ali nariban sir.
In če kakšna ostane?
Ravno nariban sir – lahko edamcu podoben, lahko pa tudi kak mladi sir, ki se bo lepo raztopil – je tisti, ki se odlično izkaže, ko ostane kakšna tortilja. Takrat za večerni prigrizek pogrejemo eno tortiljo, nanjo naribamo sir in jo pokrijemo z drugo tortiljo.
Nariban sir se odlično izkaže, ko ostane kakšna tortilja.
Ko se zapeče na eni strani, obrnemo, da se sir, ki je med njima, lepo raztopi, tortilje pa zapečejo. Nato jih narežemo na štiri dele in ponudimo kot slan prigrizek ali okusen dodatek k večerji.
Lahko pa tortilje pogrejemo, jih razrežemo na trikotnike in jih pomakamo v omako, ki jo pripravimo sami. Možnosti za pripravo omakic je nešteto, dobro se obnese recimo kisla smetana, pomešana z malo paradižnikove omake in skladno začinjena, tudi dovolj soljena. Lahko si pripravimo fižolov namaz: kuhan fižol (ali pa tisti iz konzerve) obdelamo s paličnim mešalnikom, začinimo in dodamo toliko vode, da bo vse skupaj dobilo lepo, mazljivo strukturo. Nikakor ne moremo mimo avokadovega namaza, za katerega z vilicami zmečkamo zrel avokado ali dva, dodamo nekaj kapljic limonovega soka, sol in poper.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
13:00
Pomagamo si s paro