ZIMSKA HRANA

Izjemni učinki kislega zelja (in zakaj lahko tudi škoduje)

Kislo zelje je brez dvoma zelo zdravo živilo, ima pa tudi eno negativno plat.
Fotografija: FOTO: Zeleno/Gettyimages
Odpri galerijo
FOTO: Zeleno/Gettyimages

Brez kislega zelja si ni mogoče predstavljati zime. V tem letnem času je na jedilniku v številnih oblikah: kot sarma, enolončnica, priloga, prikuha.

Zaradi fermentacije je kislo zelje še bolj zdravo od surovega, kajti vsebuje številne mikrobe, ki dobro vplivajo na delovanje prebavil in s tem na celo telo.

Za zdrava prebavila in možgane

V kislem zelju prisotni probiotiki namreč skrbijo za zdravo črevesno floro, odpravljajo zaprtje, nižajo tveganje za številne bolezni prebavil in pozitivno vplivajo tudi na zdravje možganov, med drugim manjšajo možnost za depresijo in blažijo stres.

Ob tem je v kislem zelju veliko vitamina C, nepogrešljivega zaveznika močne odpornosti.

Ker je energijsko skopo in živilo z visoko količino vlaknin, pomaga pri hujšanju, v njem zastopani antioksidanti blažijo posledice delovanja prostih radikalov in varujejo pred nekaterimi oblikami raka.

FOTO: Maciej Czekajewski/Shutterstock
FOTO: Maciej Czekajewski/Shutterstock

Med procesom fermentacije v zelju namreč  nastajajo snovi, ki pomagajo pri uničevanju kancerogenih celic. Ena od raziskav je denimo pokazala, da je pri ženskah, ki ga redno umeščajo na jedilnik, nižje tveganje za raka dojk kot pri ženskah, ki ga ne jedo.

Za zdravo srce in močne kosti

Ker vsebuje veliko vlaknin, niža tudi količino slabega holesterola v krvi in skrbi za zdravo srce, ob tem je eden redkih rastlinskih virov vitamina K2 ali menakinona. Ta sodeluje pri nižanju tveganja za srčne bolezni in preprečuje kopičenje kalcija v arterijah. Prav vitamin K2 igra pomembno vlogo pri zdravju kosti.

FOTO: Creative-family/Gettyimages
FOTO: Creative-family/Gettyimages

Raziskava,  ki je vključevala ženske v postmenopavzi, je pokazala, da so sodelujoče, ki so uživale dodatke z vitaminom K2 počasneje izgubljale mineralno gostoto kosti od žensk, ki niso jedle tega dodatka.

Druga raziskava je prišla do zaključka, da primerna količina vitamina K2 tveganje za zlom kolka zniža za od 60 pa kar do 81 odstotkov.

Kaj pa minus

Ob vseh pozitivnih učinkih ima kislo zelje žal tudi negativno plat:  vsebuje veliko soli, ki se osnovni sestavini dodaja med postopkom kisanja.

FOTO: Madeleine_steinbach/Gettyimages
FOTO: Madeleine_steinbach/Gettyimages

50 gramov kislega zelja telesu zagotavlja tretjino priporočenega vnosa te začimbe, kar je nedvomno treba upoštevati pri načrtovanju zdrave in uravnotežene prehrane, piše Helathline.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije