Recept za odlične jabolčne štruklje
Na koncu knjižice, kjer se začenjajo recepture, je zapisano tudi, da »so recepti za različne vrste štrukljev dokaj pogosti, vendar pa sestavine za vrste testa in nadeve odstopajo«.
Za 4 osebe:
Vlečeno testo
0,5 l bele moke
0,25 l tople vode
1 celo jajce
sol
1 rezina surovega masla
limonov sok ali kis
olje
Nadev
4 žlice kisle smetane (ali 2 žlici masti)
1 jajce
pest belih krušnih drobtin
pest pšeničnega zdroba
5 olupljenih in naribanih jabolk
pest sladkorja
pest opranih rozin
malo cimeta
žlica krušnih drobtin
Najprej iz vseh sestavin pripravimo in pregnetemo testo, ki naj počiva. Potem pripravimo nadev. V skledi zmešamo kislo smetano (ali mast) in jajce. S tem namažemo razvaljano in razvlečeno testo ter ga potresemo z drobtinami, zdrobom, naribanimi jabolki, sladkorjem, rozinami in cimetom. Testo zvijemo in zavijemo v ožet moker prtič ter povežemo z nitjo. Kuhamo v široki kozici v osoljeni vreli vodi (približno tri do štiri prste) pol ure. Štruklje vzamemo iz prtiča, narežemo na približno 2 cm debele rezine in zabelimo z maslom, na katerem smo zarumenili žlico krušnih drobtin. Po želji lahko potresemo z žlico sladkorja ali pokapamo z medom.
Tako so tokrat uporabili predvsem dela Felicite Kalinšek, Janeza Štruklja, Borisa Kuharja, recepte z razstave štrukljev v Mirni Peči kot tudi informacije Sonje Jezeršek in družinske zapiske Janeza Bogataja.