RECEPT
Jajčevci iz pečice
S to izvrstno vrtnino lahko v kuhinji sledimo tradicionalnim receptom ali eksperimentiramo
Odpri galerijo
Kadar kupujemo jajčevce, izbirajmo le sveže, čvrste plodove. Zmehčana in nagubana koža pomeni, da niso sveže pobrani in ne bodo tako okusni. Povsem svežih in lepih plodov ni treba lupiti, razen če nas moti malce žilava koža. Ko jih razrežemo, jih rahlo posolimo in pustimo nekaj časa stati, da izpustijo vodo.
Lahko jih popečemo na žaru ali ocvremo, pri tem sicer velja previdnost, saj kot goba vpijajo maščobo, kar ni ravno zdravo. Odlični so na žaru ali dušeni, bodisi narezani na rezine bodisi na koščke, navdušijo tudi iz pečice kot v tokratnem receptu.
Za 4 osebe:
2 večja jajčevca
1 mala bučka
1 konzerva pelatov
1 čebula
3–4 stroki česna
250 g naribanega parmezana
sol, poper, olje
šopek sveže bazilike
Jajčevca operemo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje, jih posolimo in pustimo stati 15–20 minut, da izpustijo vodo. Potem jih na hitro popečemo po obeh straneh. Čebulo in česen olupimo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo naribano bučko in dušimo do mehkega. Dodamo nasekljane pelate in nekaj listov sesekljane bazilike, solimo in popramo, premešamo in dušimo še pet minut. V pomaščen pekač naložimo plast jajčevcev in jih prelijemo z omako. Pokrijemo z drugo plastjo jajčevcev in nadaljujemo, dokler ne porabimo sestavin. Potresemo z naribanim sirom in pečemo v pečici pri 190 stopinjah, dokler se sir ne raztopi. Okrasimo z listi bazilike.
2 večja jajčevca
1 mala bučka
1 konzerva pelatov
1 čebula
3–4 stroki česna
250 g naribanega parmezana
sol, poper, olje
šopek sveže bazilike
Jajčevca operemo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje, jih posolimo in pustimo stati 15–20 minut, da izpustijo vodo. Potem jih na hitro popečemo po obeh straneh. Čebulo in česen olupimo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo naribano bučko in dušimo do mehkega. Dodamo nasekljane pelate in nekaj listov sesekljane bazilike, solimo in popramo, premešamo in dušimo še pet minut. V pomaščen pekač naložimo plast jajčevcev in jih prelijemo z omako. Pokrijemo z drugo plastjo jajčevcev in nadaljujemo, dokler ne porabimo sestavin. Potresemo z naribanim sirom in pečemo v pečici pri 190 stopinjah, dokler se sir ne raztopi. Okrasimo z listi bazilike.
Lahko jih popečemo na žaru ali ocvremo, pri tem sicer velja previdnost, saj kot goba vpijajo maščobo, kar ni ravno zdravo. Odlični so na žaru ali dušeni, bodisi narezani na rezine bodisi na koščke, navdušijo tudi iz pečice kot v tokratnem receptu.