Janez Vidmar: kuhana postrv
To je odličen in preverjen recept, ki ga sicer poznajo mnogi, vendar največkrat uporabljajo morske ribe.
Odpri galerijo
Tako lahko skuhamo tudi postrv, pa naj bo cela riba ali file, a nekaj moramo vedeti – za takšen način priprave je nujno, da je riba sveža,« uvodoma poudari Janez Vidmar, lastnik podjetja Vodomec, pod okrilje katerega spada ribogojnica Pšata. Ta je znana po tem, da od tam v
mnogo drugih ribogojnic prihajajo ikre in mladice postrvi. Kuhar tega tedna je v ribogojništvo zaplaval po delu v mariborskem akvariju, na zavodu za ribištvo in biotehniški fakulteti, nato pa je leta 2002 ustanovil svoje podjetje. Danes vam predstavljamo njegov kuharski namig, s pomočjo katerega boste zelo hitro in preprosto pripravili naravnost odlično kosilo.
Krompir olupimo in skuhamo v soljeni vodi. Olupimo in v slani vodi skuhamo tudi korenje ter ga nato zabelimo s koščkom masla.
Za pripravo tega recepta moramo biti prepričani, da so ribe res sveže. Ribje fileje (ali cele postrvi, če nam je tako ljubše) damo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Vode ne solimo.
Lonec pristavimo na štedilnik in kuhamo tako dolgo, da zavre. »Ko zavre, je kuhano,« da enostaven nasvet Janez Vidmar.
Ribo s penovko previdno vzamemo iz kropa, s papirnato kuhinjsko brisačo popivnamo odvečno vodo in postrv prestavimo na krožnik. Dodamo malo kakovostnega oljčnega olja, solimo s solnim cvetom in (če hočemo) dodamo še malo sveže mletega črnega popra.
Zraven postrežemo kuhan krompir in korenje, zabeljeno z malo masla.
Za pripravo tega recepta moramo biti prepričani, da so ribe res sveže. Ribje fileje (ali cele postrvi, če nam je tako ljubše) damo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Vode ne solimo.
Lonec pristavimo na štedilnik in kuhamo tako dolgo, da zavre. »Ko zavre, je kuhano,« da enostaven nasvet Janez Vidmar.
Ribo s penovko previdno vzamemo iz kropa, s papirnato kuhinjsko brisačo popivnamo odvečno vodo in postrv prestavimo na krožnik. Dodamo malo kakovostnega oljčnega olja, solimo s solnim cvetom in (če hočemo) dodamo še malo sveže mletega črnega popra.
Zraven postrežemo kuhan krompir in korenje, zabeljeno z malo masla.
Za 4 osebe:
4 fileji postrvi (ali 2 večji postrvi)
malo oljčnega olja
4 krompirji
3 korenčki
košček masla
malo solnega cveta
sveže mlet črni poper (po želji)
4 fileji postrvi (ali 2 večji postrvi)
malo oljčnega olja
4 krompirji
3 korenčki
košček masla
malo solnega cveta
sveže mlet črni poper (po želji)