Janez Vidmar: kuhana postrv
To je odličen in preverjen recept, ki ga sicer poznajo mnogi, vendar največkrat uporabljajo morske ribe.

Odpri galerijo
kuhana postrv
Špela Ankele
20.05.2020 ob 12:13
Tako lahko skuhamo tudi postrv, pa naj bo cela riba ali file, a nekaj moramo vedeti – za takšen način priprave je nujno, da je riba sveža,« uvodoma poudari Janez Vidmar, lastnik podjetja Vodomec, pod okrilje katerega spada ribogojnica Pšata. Ta je znana po tem, da od tam v
mnogo drugih ribogojnic prihajajo ikre in mladice postrvi. Kuhar tega tedna je v ribogojništvo zaplaval po delu v mariborskem akvariju, na zavodu za ribištvo in biotehniški fakulteti, nato pa je leta 2002 ustanovil svoje podjetje. Danes vam predstavljamo njegov kuharski namig, s pomočjo katerega boste zelo hitro in preprosto pripravili naravnost odlično kosilo.

FOTOgrafije: Špela Ankele
Krompir olupimo in skuhamo v soljeni vodi. Olupimo in v slani vodi skuhamo tudi korenje ter ga nato zabelimo s koščkom masla.
Za pripravo tega recepta moramo biti prepričani, da so ribe res sveže. Ribje fileje (ali cele postrvi, če nam je tako ljubše) damo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Vode ne solimo.
Lonec pristavimo na štedilnik in kuhamo tako dolgo, da zavre. »Ko zavre, je kuhano,« da enostaven nasvet Janez Vidmar.
Ribo s penovko previdno vzamemo iz kropa, s papirnato kuhinjsko brisačo popivnamo odvečno vodo in postrv prestavimo na krožnik. Dodamo malo kakovostnega oljčnega olja, solimo s solnim cvetom in (če hočemo) dodamo še malo sveže mletega črnega popra.
Zraven postrežemo kuhan krompir in korenje, zabeljeno z malo masla.
Za pripravo tega recepta moramo biti prepričani, da so ribe res sveže. Ribje fileje (ali cele postrvi, če nam je tako ljubše) damo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Vode ne solimo.
Lonec pristavimo na štedilnik in kuhamo tako dolgo, da zavre. »Ko zavre, je kuhano,« da enostaven nasvet Janez Vidmar.
Ribo s penovko previdno vzamemo iz kropa, s papirnato kuhinjsko brisačo popivnamo odvečno vodo in postrv prestavimo na krožnik. Dodamo malo kakovostnega oljčnega olja, solimo s solnim cvetom in (če hočemo) dodamo še malo sveže mletega črnega popra.
Zraven postrežemo kuhan krompir in korenje, zabeljeno z malo masla.
Za 4 osebe:
4 fileji postrvi (ali 2 večji postrvi)
malo oljčnega olja
4 krompirji
3 korenčki
košček masla
malo solnega cveta
sveže mlet črni poper (po želji)
4 fileji postrvi (ali 2 večji postrvi)
malo oljčnega olja
4 krompirji
3 korenčki
košček masla
malo solnega cveta
sveže mlet črni poper (po želji)
Več iz te teme:
Priporočamo
Šok za turiste: 40 evrov za mizo, še preden naročiš! Velja tudi oranžno vremensko opozorilo
V hudih poplavah umrlo več kot sto ljudi, med njimi veliko otrok, ki so spali (VIDEO)
Poglejte, kako je bila slovenska predsednica videti v mladosti (FOTO)
Škorpijoni preplavljajo mesta: število pikov poraslo za 250 odstotkov
Komentarji:
22:45
Cepljenje mimo vrste
Priporočamo
Šok za turiste: 40 evrov za mizo, še preden naročiš! Velja tudi oranžno vremensko opozorilo
V hudih poplavah umrlo več kot sto ljudi, med njimi veliko otrok, ki so spali (VIDEO)
Poglejte, kako je bila slovenska predsednica videti v mladosti (FOTO)
Škorpijoni preplavljajo mesta: število pikov poraslo za 250 odstotkov