Januar naj bo v znamenju zelja
Če smo decembra za mizo veliko grešili in zdaj zavijamo z očmi ob pogledu na tehtnico, je zagotovo dobrodošel podatek, da vsebuje 100 gramov surovega zelja le 26 kilokalorij.
Odpri galerijo
Tako domačno, tako dostopno, tako vsakdanje. A neizmerno okusno, zdravo in dragoceno. In v teh dneh neverjetno dobrodošlo, saj vsi vemo, kakšen čar in kako posebno mesto ima zelje v (po)prazničnem jedilniku. Zeljne juhe, sarme in druge dobrote so nepogrešljive po tednih kulinaričnih pregreh; želodec in črevesje pa tudi naše brbončice so v prvih dneh januarja vedno hvaležni za kiselkast, osvežilen, obenem pa krepčilen obrok, ki nam postreže tudi z zalogo vitaminov, rudnin, vlaknin in številnih drugih koristnih snovi. Ste vedeli, da je učinkovit antioksidant, ki odganja celo rakava obolenja? Res bi bila škoda, če si ga ne bi privoščili, sploh če vemo, da v Sloveniji pridelamo izjemno veliko zelja različnih sort.
Najbolj razširjeno je zimsko belo, ki se tudi ohranja najdlje in je zelo primerno za shranjevanje, njegovi listi pa so hrustljavi in jih zato zelo radi režemo in ribamo. Iz njih pripravljamo predvsem solato (okusen recept ponujamo v nadaljevanju) in jedi iz svežega zelja ter ga kisamo. Če smo decembra za mizo veliko grešili in zdaj zavijamo z očmi ob pogledu na tehtnico, je zagotovo dobrodošel tudi podatek, da vsebuje 100 gramov surovega zelja le 26 kilokalorij! Zelje nas torej ne bo poredilo, nas bo pa nagradilo z veliko vitaminov iz skupine B, betakarotenom, kalcijem, folno kislino, kalijem, vitaminoma C in E ...
Najbolj nam koristi sveže, surovo, če ga kuhamo, ga čim prej odstavimo in si tako zagotovimo kar največ zdravilnih učinkovin. Kot že rečeno, nam lahko pomaga preprečevati raka pa tudi srčno-žilna obolenja in sivo mreno; je prijazen do želodca in črevesne flore ter prebave, telo bo zato zelo hvaležno za sveže pripravljen zeljni sok, recept pa vam ponujamo v okvirčku. Kozarec soka spodbuja čiščenje organizma in povrne vitalnost ter dobro počutje, ki smo ga med prazničnim veseljačenjem morda nekoliko potlačili. V naših krajih je izjemno priljubljeno tudi kislo zelje, ki ga uživamo surovo, v solatah, popraženo, kuhano v prilogah in najrazličnejših jedeh na žlico. Zelo priporočljivo je pitje zelnice, ki nas bo obdarila z dragocenimi mlečnokislinskimi bakterijami.
Nabor jedi s takšnim ali drugačnim zeljem je tako pester, da vsakdo zagotovo najde zdravo dobroto zase. A ker ste morda utrujeni od decembrske kuhe, naj bodo tudi recepti kar se da enostavni, a zato nič manj učinkoviti. Dober tek pa na zdravje!
Zeljnato glavo zdrobimo, na primer v strojčku za rezanje, in iztisnemo sok, najlažje v kakovostnem sokovniku. Pijemo ga trikrat na dan po pol kozarca, tri do štiri tedne. Pozor, vsakokrat si pripravimo svežega, sicer rad zavre, se skisa in izgubi zdravilno moč.
Najbolj razširjeno je zimsko belo, ki se tudi ohranja najdlje in je zelo primerno za shranjevanje, njegovi listi pa so hrustljavi in jih zato zelo radi režemo in ribamo. Iz njih pripravljamo predvsem solato (okusen recept ponujamo v nadaljevanju) in jedi iz svežega zelja ter ga kisamo. Če smo decembra za mizo veliko grešili in zdaj zavijamo z očmi ob pogledu na tehtnico, je zagotovo dobrodošel tudi podatek, da vsebuje 100 gramov surovega zelja le 26 kilokalorij! Zelje nas torej ne bo poredilo, nas bo pa nagradilo z veliko vitaminov iz skupine B, betakarotenom, kalcijem, folno kislino, kalijem, vitaminoma C in E ...
pol manjše zeljne glave
2 velika korenčka
2 žlici kisle smetane
sol, poper
malo oljčnega olja
1 žlica majoneze (po želji)
peteršilj
Zelje narežemo na zelo tanke rezine, te pa na pet centimetrov dolžine. Korenje narežemo na dolge in tanke paličice. V veliki skledi najprej zmešamo kislo smetano, olje ali majonezo, sol in poper, čez posujemo zelenjavo in dobro premešamo. Okrasimo s peteršiljem.
2 velika korenčka
2 žlici kisle smetane
sol, poper
malo oljčnega olja
1 žlica majoneze (po želji)
peteršilj
Zelje narežemo na zelo tanke rezine, te pa na pet centimetrov dolžine. Korenje narežemo na dolge in tanke paličice. V veliki skledi najprej zmešamo kislo smetano, olje ali majonezo, sol in poper, čez posujemo zelenjavo in dobro premešamo. Okrasimo s peteršiljem.
Najbolj nam koristi sveže, surovo, če ga kuhamo, ga čim prej odstavimo in si tako zagotovimo kar največ zdravilnih učinkovin. Kot že rečeno, nam lahko pomaga preprečevati raka pa tudi srčno-žilna obolenja in sivo mreno; je prijazen do želodca in črevesne flore ter prebave, telo bo zato zelo hvaležno za sveže pripravljen zeljni sok, recept pa vam ponujamo v okvirčku. Kozarec soka spodbuja čiščenje organizma in povrne vitalnost ter dobro počutje, ki smo ga med prazničnim veseljačenjem morda nekoliko potlačili. V naših krajih je izjemno priljubljeno tudi kislo zelje, ki ga uživamo surovo, v solatah, popraženo, kuhano v prilogah in najrazličnejših jedeh na žlico. Zelo priporočljivo je pitje zelnice, ki nas bo obdarila z dragocenimi mlečnokislinskimi bakterijami.
Nabor jedi s takšnim ali drugačnim zeljem je tako pester, da vsakdo zagotovo najde zdravo dobroto zase. A ker ste morda utrujeni od decembrske kuhe, naj bodo tudi recepti kar se da enostavni, a zato nič manj učinkoviti. Dober tek pa na zdravje!