RECEPT
Jesenski polpeti
Ker kostanj vsebuje veliko škroba, za polpete ne bomo potrebovali moke.
Odpri galerijo
Kostanj največkrat kuhamo ali pečemo, najbolj tekne še vroč, ki ga sproti lupimo, če ga zalijemo s svežim moštom, imamo popolno jesensko pojedino. Uporaben je za pripravo različnih sladic, tudi tort, saj ima nežno sladkast okus, najdemo pa ga v številnih jesensko-zimskih receptih za mesne ali druge glavne jedi.
Okusna je kostanjeva kremna juha, ki ji lahko dodamo koščke popečene slanine, s celimi kuhanimi plodovi pa dopolnimo in okrasimo pečeno meso, tako svinjsko kot perutnino. Nepogrešljiv je poleg Martinove pojedine s pečeno raco ali gosko, dušenim zeljem in mlinci. Če ga imamo veliko, pripravimo kostanjev pire, ki ga lahko spravimo v zamrzovalnik.
Za 4 osebe:
150 g kuhanega kostanja
500 g brokolija (samo cvetke)
1 majhna čebula
2 jajci
150 g krušnih drobtin
olje, so in poper
Čebulo olupimo, sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo drobno narezan brokoli in dušimo pet minut. Kostanj pretlačimo z vilicami. V večji skledi razžvrkljamo jajca, dodamo ohlajeno čebulo in brokoli, kostanjev pire in dobro premešamo. Potresemo z drobtinami, solimo in popramo in še enkrat temeljito premešamo, najbolje z rokami. Pustimo stati vsaj 15 minut, da se drobtine napijejo. Z rokami oblikujemo majhne polpete in jih spečemo v ponvi na olju ali v pečici.
150 g kuhanega kostanja
500 g brokolija (samo cvetke)
1 majhna čebula
2 jajci
150 g krušnih drobtin
olje, so in poper
Čebulo olupimo, sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo drobno narezan brokoli in dušimo pet minut. Kostanj pretlačimo z vilicami. V večji skledi razžvrkljamo jajca, dodamo ohlajeno čebulo in brokoli, kostanjev pire in dobro premešamo. Potresemo z drobtinami, solimo in popramo in še enkrat temeljito premešamo, najbolje z rokami. Pustimo stati vsaj 15 minut, da se drobtine napijejo. Z rokami oblikujemo majhne polpete in jih spečemo v ponvi na olju ali v pečici.
Okusna je kostanjeva kremna juha, ki ji lahko dodamo koščke popečene slanine, s celimi kuhanimi plodovi pa dopolnimo in okrasimo pečeno meso, tako svinjsko kot perutnino. Nepogrešljiv je poleg Martinove pojedine s pečeno raco ali gosko, dušenim zeljem in mlinci. Če ga imamo veliko, pripravimo kostanjev pire, ki ga lahko spravimo v zamrzovalnik.