JETRA
Jetra niso vsemogoča
Jetra sicer imajo sposobnost regeneracije, a je treba za naš največji notranji organ in obenem največjo žlezo skrbeti odgovorno.
Odpri galerijo
Jetra naj bi opravljala več kot petsto nalog, ste to vedeli? Med najpomembnejšimi so razstrupljanje telesa škodljivih snovi, kot so kemikalije, alkohol, zdravila, toksini, skladiščenje glikogena in nekaterih vitaminov, metabolizem makrohranil, sinteza in izločanje sestavin žolča itn.
V vsakdanjem življenju jetrom običajno ne prizanašamo, raje se zanašamo na njihovo neizmerno moč in sposobnost regeneracije, a pri tem radi pozabljamo, da preobremenjena jetra svojih nalog ne morejo več učinkovito opravljati.
Dandanes uživamo živila, ki so pogosto polna pesticidov, tudi škodljivih snovi, kot so sladkor, alkohol in strupi iz okolja, je čedalje več. Mnogi v napetem ritmu življenja zanemarjajo prav uravnoteženo prehrano, pri tem pa velik davek plačujejo tudi jetra.
Da jim bomo pomagali do optimalnega delovanja, je smiselno prevetriti jedilnik, če že zdaj nismo zgledni, v določenih primerih pa si lahko ob posvetu z zdravnikom, seveda, pomagamo s prehranskimi dopolnili. Naravno je za ohranjanje zdravega ravnovesja vsekakor bolje, zato je priporočljivo, da v vsakdanjik umestimo pegasti badelj, ki vsebuje številne antioksidante in flavonoide za zaščito celic pred škodljivimi snovmi in spodbujanje obnavljanja jeter. Imate radi artičoke? Super. Še boljši je njihov sok, ki spodbuja tudi izločanje žolča, s tem pa toksinov in škodljivih mikroorganizmov.
Pomlad je že pred vrati, zato se pripravimo na regrat, ki je odličen pri izboljšanju delovanja jeter. Najboljša je korenina! Česen lahko jemo vse leto, zato si po potrebi zamašimo nos in zanemarimo zadah, kajti učinek je veliko pomembnejši. Že majhna količina namreč aktivira encime, s pomočjo katerih se odplavijo strupi iz telesa, alicin in selen pa pomagata pri čiščenju jeter.
Še je čas, da si privoščimo grenivko, ki vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov, s sveže stisnjenim sokom bomo pospešili proizvodnjo jetrnih encimov, podobno je z domačo limonado. Privoščimo si rdečo peso in korenje, ki sta bogata s flavonoidi in betakarotenom, in ne pozabite, da je treba redno uživati zeleno listnato zelenjavo, veliko zaveznico pri čiščenju jeter.
Jedem dodajamo hladno stiskana in ekološko pridelana olja, med začimbami pa ne pozabimo na kurkumo, ki pospešuje razstrupljanje. Med napitki namesto kave izberemo zeleni čaj, ki je bogat z antioksidanti.
Seveda, odpovejmo se alkoholu in tobaku ter predelanim živilom, sladkorju in aditivom. Skrbimo za redno gibanje na prostem, veliko pozornosti namenimo tudi prebavi: redno odvajanje je ključno, da se iz telesa izločijo odpadne snovi, ki sicer zastajajo v črevesju, nas zastrupljajo in slabšajo delovanje jeter.
V vsakdanjem življenju jetrom običajno ne prizanašamo, raje se zanašamo na njihovo neizmerno moč in sposobnost regeneracije, a pri tem radi pozabljamo, da preobremenjena jetra svojih nalog ne morejo več učinkovito opravljati.
Dandanes uživamo živila, ki so pogosto polna pesticidov, tudi škodljivih snovi, kot so sladkor, alkohol in strupi iz okolja, je čedalje več. Mnogi v napetem ritmu življenja zanemarjajo prav uravnoteženo prehrano, pri tem pa velik davek plačujejo tudi jetra.
Pomoč živil
Da jim bomo pomagali do optimalnega delovanja, je smiselno prevetriti jedilnik, če že zdaj nismo zgledni, v določenih primerih pa si lahko ob posvetu z zdravnikom, seveda, pomagamo s prehranskimi dopolnili. Naravno je za ohranjanje zdravega ravnovesja vsekakor bolje, zato je priporočljivo, da v vsakdanjik umestimo pegasti badelj, ki vsebuje številne antioksidante in flavonoide za zaščito celic pred škodljivimi snovmi in spodbujanje obnavljanja jeter. Imate radi artičoke? Super. Še boljši je njihov sok, ki spodbuja tudi izločanje žolča, s tem pa toksinov in škodljivih mikroorganizmov.
Pomlad je že pred vrati, zato se pripravimo na regrat, ki je odličen pri izboljšanju delovanja jeter. Najboljša je korenina! Česen lahko jemo vse leto, zato si po potrebi zamašimo nos in zanemarimo zadah, kajti učinek je veliko pomembnejši. Že majhna količina namreč aktivira encime, s pomočjo katerih se odplavijo strupi iz telesa, alicin in selen pa pomagata pri čiščenju jeter.
Pomagamo si lahko z uživanjem hrane in zelišč, ki jetra na različne načine krepijo.
Še je čas, da si privoščimo grenivko, ki vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov, s sveže stisnjenim sokom bomo pospešili proizvodnjo jetrnih encimov, podobno je z domačo limonado. Privoščimo si rdečo peso in korenje, ki sta bogata s flavonoidi in betakarotenom, in ne pozabite, da je treba redno uživati zeleno listnato zelenjavo, veliko zaveznico pri čiščenju jeter.
Jedem dodajamo hladno stiskana in ekološko pridelana olja, med začimbami pa ne pozabimo na kurkumo, ki pospešuje razstrupljanje. Med napitki namesto kave izberemo zeleni čaj, ki je bogat z antioksidanti.
Jetra so pomemben organ razstrupljanja, zato je njihovo pravilno delovanje nujno.
Seveda, odpovejmo se alkoholu in tobaku ter predelanim živilom, sladkorju in aditivom. Skrbimo za redno gibanje na prostem, veliko pozornosti namenimo tudi prebavi: redno odvajanje je ključno, da se iz telesa izločijo odpadne snovi, ki sicer zastajajo v črevesju, nas zastrupljajo in slabšajo delovanje jeter.