RECEPT
Jetrca s kutino
Kutino običajno pripravimo v sladki izvedbi, dobro pa se poda tudi k mesnim jedem.
Odpri galerijo
Sveža, surova kutina je tako kisla, da bi jo le redkokdo lahko pojedel. To kislost povzroča tanin, vsebuje pa tudi pektin, ki je potreben za pripravo marmelad. Slednja je tudi najpogostejša jed, ki jo skuhamo iz kutin, še okusnejša bo, če jo kombiniramo z jabolki.
Ko kutino toplotno obdelamo, izgubi kislost, pridobi pa omamen, masleno sladkast okus. Prav škoda je, da je tako poredko na naših jedilnikih, kar sicer ni čudno, saj jo najdemo le še v redkih sadovnjakih. Okusne so tudi popečene, kot priloga k omakam ali mesnim jedem.
Za 4 osebe:
500 g piščančjih jeter
2–3 kutine
maslo, oljčno olje
1 dcl vina
sol, poper, cimet
jušna osnova
Kutine očistimo, prerežemo na pol in izdolbemo sredino. Po želji olupimo in narežemo na krhlje. Piščančja jetra narežemo na tanke kose in jih rahlo solimo in popramo. V ponvi segrejemo olje in v nekaj minutah z obeh strani popečemo jetra. V drugi posodi raztopimo maslo in na njem popečemo krhlje kutin, ki smo jih potresli s cimetom.
V ognjevarno posodo naložimo jetra in kutine, zalijemo z vinom in jušno osnovo in za slabe pol ure postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj.
500 g piščančjih jeter
2–3 kutine
maslo, oljčno olje
1 dcl vina
sol, poper, cimet
jušna osnova
Kutine očistimo, prerežemo na pol in izdolbemo sredino. Po želji olupimo in narežemo na krhlje. Piščančja jetra narežemo na tanke kose in jih rahlo solimo in popramo. V ponvi segrejemo olje in v nekaj minutah z obeh strani popečemo jetra. V drugi posodi raztopimo maslo in na njem popečemo krhlje kutin, ki smo jih potresli s cimetom.
V ognjevarno posodo naložimo jetra in kutine, zalijemo z vinom in jušno osnovo in za slabe pol ure postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj.
Ko kutino toplotno obdelamo, izgubi kislost, pridobi pa omamen, masleno sladkast okus. Prav škoda je, da je tako poredko na naših jedilnikih, kar sicer ni čudno, saj jo najdemo le še v redkih sadovnjakih. Okusne so tudi popečene, kot priloga k omakam ali mesnim jedem.