MOČNE KOSTI
Jogurt, ohrovt in ovsena kaša za zdrave kosti
S pravilno prehrano poskrbite za zadosten vnos kalcija.
Odpri galerijo
Ustrezna prehrana ima pri ohranjanju gostote kosti, zlasti po menopavzi, pomembno vlogo. Po 50. letu starosti se namreč zaradi hormonskih sprememb, do katerih prihaja v telesu žensk, hitro zmanjšuje gostota kosti, s tem pa se povečuje tveganje za osteoporozo ter z njo povezane padce in zlome.
»Vsak dan si privoščite živila, ki telesu zagotavljajo primerne količine kalcija. Tega minerala bi morale ženske dnevno zaužiti 1200 miligramov in moški 1000,« je povedala ameriška strokovnjakinja Christine Gerbstadt. Kalcij se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih (siri, jogurt, kefir), bogato je zastopan v ovseni kaši, lupinastih plodovih, tofuju, pa tudi v zeleni listnati zelenjavi, kot so ohrovt, brokoli, brstični ohrovt. Za primer povejmo, da se v skodelici (240 gramih) ohrovta nahaja 90 miligramov kalcija, v kozarcu (dveh decilitrih) mleka je tega 300 miligramov. V srednje veliki pomaranči je približno 60 miligramov kalcija.
Nepogrešljivi kalcij
Prav zato je v tem obdobju ključno jedilnike obogatiti z naravnimi viri kalcija, ki je nepogrešljiv mineral za zdravo in močno okostje, in ga je bolje kot z dodatki uživati s primerno prehrano. Ob tem je treba redno preverjati gostoto kosti ter ob zmanjšani upoštevati navodila zdravnikov.»Vsak dan si privoščite živila, ki telesu zagotavljajo primerne količine kalcija. Tega minerala bi morale ženske dnevno zaužiti 1200 miligramov in moški 1000,« je povedala ameriška strokovnjakinja Christine Gerbstadt. Kalcij se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih (siri, jogurt, kefir), bogato je zastopan v ovseni kaši, lupinastih plodovih, tofuju, pa tudi v zeleni listnati zelenjavi, kot so ohrovt, brokoli, brstični ohrovt. Za primer povejmo, da se v skodelici (240 gramih) ohrovta nahaja 90 miligramov kalcija, v kozarcu (dveh decilitrih) mleka je tega 300 miligramov. V srednje veliki pomaranči je približno 60 miligramov kalcija.