RECEPT
Juha iz kreše
Najpogosteje jo jemo svežo, v sendvičih ali solatah, kreša pa je izvrstna tudi kot omaka ali juha.
Odpri galerijo
Kreša je izjemno uporabna rastlina, pripravljamo jo lahko na številne načine. Juha iz krompirja in kreše je hitro pripravljena in preprosta, a zato nič manj okusna. Je čudovite barve, izrazitega okusa in pikantna.
Če jo pripravljamo prvič, lahko uporabimo manj kreše oziroma zalijemo z več vode. To lahko zamenjamo z zelenjavno osnovo. Juho postrežemo z nekaj lističi sveže kreše, z opečenim kruhom ali poširanim jajcem.
Za 4 osebe:
4 veliki beli krompirji
1 čebula
1 strok česna
žlica sončničnega olja
200 g kreše
sol, poper
Krompir olupimo in narežemo na koščke, čebulo olupimo in sesekljamo. Na olju podušimo čebulo, da se zmehča, dodamo krompir in sesekljan česen, zalijemo z litrom vode, solimo in popramo. Kuhamo 20 minut oziroma toliko časa, da je krompir mehak. Dodamo krešo in zmiksamo do gladkega. Po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo z žličko kisle smetane.
4 veliki beli krompirji
1 čebula
1 strok česna
žlica sončničnega olja
200 g kreše
sol, poper
Krompir olupimo in narežemo na koščke, čebulo olupimo in sesekljamo. Na olju podušimo čebulo, da se zmehča, dodamo krompir in sesekljan česen, zalijemo z litrom vode, solimo in popramo. Kuhamo 20 minut oziroma toliko časa, da je krompir mehak. Dodamo krešo in zmiksamo do gladkega. Po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo z žličko kisle smetane.
Če jo pripravljamo prvič, lahko uporabimo manj kreše oziroma zalijemo z več vode. To lahko zamenjamo z zelenjavno osnovo. Juho postrežemo z nekaj lističi sveže kreše, z opečenim kruhom ali poširanim jajcem.