RECEPT
Juha iz pečene buče
Recept nam je narekoval Bernard Burgar, dijak tretjega letnika Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.
Odpri galerijo
Ko so na šolskem vrtu pripravili zaključek vrtn(arsk)ega leta, se je ta juha,
ki z oranžno barvo naravnost pooseblja jesen, grela v kotličku.
ki z oranžno barvo naravnost pooseblja jesen, grela v kotličku.
Za 4 osebe:
1 srednje velika buča (hokaido ali podobna)
1 čebula
polovica pora
malo maščobe
približno 1 liter bistre jušne osnove
malo balzamičnega kisa
1 dcl smetane
beli in kajenski poper
sol
Bučo očistimo (odstranimo notranjost, in če je treba, obrežemo še lupino) ter jo razrežemo na enakomerne kose. Položimo jih na namaščen pekač ter pečemo približno 25 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Medtem na malo maščobe med mešanjem prepražimo nasekljano čebulo in por, ki smo ga na tanko narezali. Ko je oboje popraženo, dodamo pečeno bučo. Zalijemo z jušno osnovo, zmiksamo s paličnim mešalnikom in zavremo. Dodamo še balzamični kis, sol in poper ter čisto na koncu smetano. Po želji jedi, ko je že na krožniku, prilijemo malo bučnega olja in dodamo ščep bučnih semenk.
1 srednje velika buča (hokaido ali podobna)
1 čebula
polovica pora
malo maščobe
približno 1 liter bistre jušne osnove
malo balzamičnega kisa
1 dcl smetane
beli in kajenski poper
sol
Bučo očistimo (odstranimo notranjost, in če je treba, obrežemo še lupino) ter jo razrežemo na enakomerne kose. Položimo jih na namaščen pekač ter pečemo približno 25 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Medtem na malo maščobe med mešanjem prepražimo nasekljano čebulo in por, ki smo ga na tanko narezali. Ko je oboje popraženo, dodamo pečeno bučo. Zalijemo z jušno osnovo, zmiksamo s paličnim mešalnikom in zavremo. Dodamo še balzamični kis, sol in poper ter čisto na koncu smetano. Po želji jedi, ko je že na krožniku, prilijemo malo bučnega olja in dodamo ščep bučnih semenk.