RECEPT
Juha z artičokami in gobami
Če smo naveličani klasične gobove juhe, ji za spremembo dodajmo kuhane artičoke, ki bodo izvrstno dopolnile okus.
Odpri galerijo
Artičoke niso prav pogosto na naših jedilnikih, še najpogosteje jih najdemo na pici, pa še tiste so običajno konzervirane v slanici. Škoda, saj so izjemno zanimiva in okusna zelenjava, in ko se jih naučimo pripravljati, bomo gotovo večkrat segli po njih. Nadvse okusne so v juhah, malce več spretnosti pa zahtevajo polnjene.
Nadevamo jih na primer z različnimi siri, zalijemo z vodo do tri četrtine artičok in kuhamo približno pol ure. Značilen, rahlo kiselkast okus da posebno noto vsem jedem, v katere jih dodamo. Dobro se ujamejo s siri in smetano, pogosto v omako med kuhanjem dolijemo malo vina.
Za 4 osebe:
200 g artičok
200 g šampinjonov
1 mala čebula
1 korenček
1 kos pora
1 lonček smetane za kuhanje
2 žlici kisle smetane
oljčno olje, sol, poper
Korenje in por očistimo, skuhamo in pretlačimo. Čebulo olupimo, nasekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo pretlačeno zelenjavo, smetano za kuhanje, solimo in popramo, zalijemo z vodo in kuhamo nekaj minut. Odstavimo in vmešamo še kislo smetano. Očiščene artičoke skuhamo v slani vodi. Šampinjone očistimo, narežemo na lističe in na hitro prepražimo na vročem olju. Artičoke in šampinjone stresemo v juho, po potrebi dolijemo še vodo, v kateri so se kuhale artičoke.
200 g artičok
200 g šampinjonov
1 mala čebula
1 korenček
1 kos pora
1 lonček smetane za kuhanje
2 žlici kisle smetane
oljčno olje, sol, poper
Korenje in por očistimo, skuhamo in pretlačimo. Čebulo olupimo, nasekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo pretlačeno zelenjavo, smetano za kuhanje, solimo in popramo, zalijemo z vodo in kuhamo nekaj minut. Odstavimo in vmešamo še kislo smetano. Očiščene artičoke skuhamo v slani vodi. Šampinjone očistimo, narežemo na lističe in na hitro prepražimo na vročem olju. Artičoke in šampinjone stresemo v juho, po potrebi dolijemo še vodo, v kateri so se kuhale artičoke.
Nadevamo jih na primer z različnimi siri, zalijemo z vodo do tri četrtine artičok in kuhamo približno pol ure. Značilen, rahlo kiselkast okus da posebno noto vsem jedem, v katere jih dodamo. Dobro se ujamejo s siri in smetano, pogosto v omako med kuhanjem dolijemo malo vina.