Juhe so lahko tudi hladne
Presnojedce marsikdo gleda zviška, češ da žulijo samo sadje in pijejo neokusne sokove; a so presne jedi lahko izjemno raznolike in bogate, le čas si je treba vzeti.
Odpri galerijo
Odločitev za uživanje presne, torej surove hrane, ki je lahko termično obdelana zgolj na temperaturi do petdeset stopinj, je stvar posameznika. Nekateri se prehranjujejo izključno presno, drugi uživajo v kombinacijah s kuhano ali pečeno hrano. Dejstvo je, da vsejedi nadvse uživajo v dobrotah, pripravljenih zgolj iz presnih sestavin, to so predvsem sadje, zelenjava in oreški, seveda tudi zelišča, začimbe, kakav in drugi dodatki.
Ne potrebujemo loncev in štedilnika, zato pa si je dobro omisliti dober blender, sokovnik in dehidrator živil. V blenderju pripravljamo zelenjavne in sadne smutije, kaše, juhe in omake. Poseben način priprave je dehidracija živil, ki bi jih lahko sušili na zraku, vendar bi trajalo predolgo pa tudi učinek bi bil slabši. Dehidrator je poseben aparat, v katerega na pladnjih naložimo sadje, zelenjavo, presne piškote in podobno, v katerem se sušijo na temperaturi, nižji od 50 stopinj, pri čemer se v živilu ohranijo pomembne snovi.
Presnojedci ne uživajo hrane, ki je bila segreta na visoke temperature.
Vedeti moramo, da je prehranjevanje izključno s presno hrano velik izziv ter zahteva precej znanja in časa, da bo jedilnik sestavljen tako, da bo zadostil vsem potrebam organizma. Naš namen ni prepričevanje za presnojedstvo ali proti njemu, temveč predstaviti načine priprave, da bodo obroki kar se da okusni in privlačni.
Ne potrebujemo loncev in štedilnika, zato pa si je dobro omisliti dober blender, sokovnik in dehidrator živil. V blenderju pripravljamo zelenjavne in sadne smutije, kaše, juhe in omake. Poseben način priprave je dehidracija živil, ki bi jih lahko sušili na zraku, vendar bi trajalo predolgo pa tudi učinek bi bil slabši. Dehidrator je poseben aparat, v katerega na pladnjih naložimo sadje, zelenjavo, presne piškote in podobno, v katerem se sušijo na temperaturi, nižji od 50 stopinj, pri čemer se v živilu ohranijo pomembne snovi.
Tudi juhe lahko pripravimo tople, mnogim je misel, da bi uživali hladne jedi, zlasti pozimi, povsem nesprejemljiva. Zato jih lahko segrejemo, seveda pa jih ne smemo kuhati: temperatura naj ne bi presegla 47 stopinj, zato jed segrevamo na majhnem ognju, najbolje pa je, če temperaturo merimo s termometrom za živila. Če ga nimamo, jed segrejemo le toliko, da bo mlačna oziroma topla. Presne špagete naredimo iz bučk ali korenja, ki ga naribamo s posebnim nožem, zraven pa postrežemo poljubno omako, hladno ali toplo. Seveda lahko presne omake postrežemo s pravimi testeninami ali na primer tortiljami, če smo se odločili za kombinacijo presne in kuhane priprave živil. Tudi mnoge sladice, torte, kolači in piškoti so pripravljeni tako, da nepoznavalec ne bo posumil, da niso plod klasičnega recepta s testom in nadevom.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
13:00
Pomagamo si s paro