ALJA DIMIC
Kaj bom danes jedla? Tapioka
Tapioka vsebuje veliko železa, kar je dobro za vse, ki imate premalo energije, nizek pritisk in ste slabokrvni, tudi za ženske z močnimi menstruacijami, nosečnice, doječe mamice in starejše.
Odpri galerijo
Poznate tapioko ali manioko? Sama v jedi zelo rada dodajam tapiokine kroglice ali moko, saj nadomesti gluten, ali iz nje pripravim odlične pudinge, palačinke in narastke. Tapioka je namreč odličen vir vlaknin, ki so nujne za dobro delovanje črevesja in prebave, odstranjujejo presežek hormonov in strupov ter so nepogrešljive za vse, ki se spopadate s preveliko telesno težo. Vlaknine zmanjšujejo visok glikemični indeks in optimalno delujejo na slinavko, prav tako vas bodo nahranile za dlje časa in ne boste tako hitro lačni. Pomagajo tudi odstraniti presežek holesterola in ostanke maščob v krvnih žilah in arterijah ter preprečujejo bolezni srca in ožilja.
Vsebuje tudi vitamin K za dobro in pretočno kri, ki poleg tega niža previsok krvni tlak ter zmanjšuje tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni, saj ščiti možganska tkiva pred prostimi radikali. Tapioka med drugim spodbuja nastajanje serotonina, zaradi katerega smo bolj srečni in veseli. Lahko rečemo, da prinaša dobro razpoloženje ter optimizem. Ker ne vsebuje glutena, je primerna za vse, ki imate prebavne težave, celiakijo ali težave s premajhno absorpcijo hranil iz zaužite hrane. Spodbuja namreč dobro delovanje imunskega sistema in hitro okrevanje, zelo priporočljiva pa je tudi za bolnike po agresivnih oblikah zdravljenja in terapijah, saj pomaga k hitrejšem okrevanju.
In kaj bom danes jedla?
»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na narocnine@delo.si oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.«
Za energijo
Tapioka vsebuje veliko železa, kar je dobro za vse, ki imate premalo energije, nizek pritisk in ste slabokrvni, tudi za ženske z močnimi menstruacijami, nosečnice, doječe mamice in starejše. Ker vsebuje veliko kalcija in fosforja, tapioka podpira zdravje kosti, sklepov in zob ter je odlična za bolnike z artritisom. Tudi s kalijem, ki optimizira krvni tlak, je bogata, pomaga telesu pri absorpciji beljakovin, presnovi ogljikovih hidratov in delovanju nadledvične žleze, krepi pa tudi sposobnost odzivanja na stres. Kalij je ključen tudi za absorpcijo kisika v celicah ter izkoriščanje ostalih hranil, pri odstranjevanju presežka vode, ki zastajanja v tkivih in celicah, tako preprečuje zabuhlost, napihnjenost, oteklost in podočnjake. Tapioka je odlično živilo za dvig energije, saj je bogata z ogljikovimi hidrati.Za dobro razpoloženje
Zaradi velike vsebnosti vitaminov B, tudi folne kisline, je odlična za vse s hormonskimi težavami, ženske v menopavzi in moške v andropavzi, doječe mamice in nosečnice ter vse, ki se soočate s tesnobo ali depresijo. Beljakovine iz tapioke so nujno potrebne za vse, ki prebolevate kakšno bolezen, imate težave s pridobivanjem mišične mase ali ne jeste dovolj raznolike hrane.Vsebuje tudi vitamin K za dobro in pretočno kri, ki poleg tega niža previsok krvni tlak ter zmanjšuje tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni, saj ščiti možganska tkiva pred prostimi radikali. Tapioka med drugim spodbuja nastajanje serotonina, zaradi katerega smo bolj srečni in veseli. Lahko rečemo, da prinaša dobro razpoloženje ter optimizem. Ker ne vsebuje glutena, je primerna za vse, ki imate prebavne težave, celiakijo ali težave s premajhno absorpcijo hranil iz zaužite hrane. Spodbuja namreč dobro delovanje imunskega sistema in hitro okrevanje, zelo priporočljiva pa je tudi za bolnike po agresivnih oblikah zdravljenja in terapijah, saj pomaga k hitrejšem okrevanju.
In kaj bom danes jedla?
Tapiokin puding Potrebujete:
Priprava: Tapiokine kroglice namočite v 4 dl kokosovega mleka in kuhajte na zmernem ognju. Ko popijejo vso tekočino, dodajte še 4 dl kokosovega mleka, cimet, vaniljo, naribano limonino lupinico ter ertitritol in kuhajte še vsaj 15 minut na zmernem ognju, vmes pa ves čas mešajte. Na koncu vmešajte kokosovo moko in okrasite s kokosovo smetano. Pa dober tek! |
»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na narocnine@delo.si oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.«