Kaj se zgodi, če sadje pojeste pred obrokom
Ni dvoma, da je sadje nepogrešljiva sestavina zdrave in uravnotežene prehrane, saj je izvrsten vir vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih zdravju prijaznih snovi, se pa pogosto zastavi vprašanje, kdaj ga je najbolje jesti, da bi prineslo največ koristi.
Velikokrat se pojavljajo priporočila, ki navajajo, da bi se morali z njim krepčati izključno na prazen želodec, tako naj bi telo najlažje izkoristilo hranljive snovi. Uživanje sadja po obroku naj bi v prebavilih izzvalo fermentacijo in otežilo prebavo.
Vseeno je, ali prej ali potem
Vendar so raziskave pokazale, da to ne drži. Kajti prebavni sistem je zasnovan tako, da je vedno pripravljen na delo in v vsakem primeru iz vnesenih živil absorbira kar največ hranljivih snovi.
Del dneva ne vpliva na hranljivost zaužitega živila, pomembnejše kot kdaj je, kako nekaj jemo. Če se prehranjujemo prehitro, imajo prebavila težave z razgradnjo hrane, pa naj bo to sadje ali pica.
»Čeprav ne obstaja predpisan razpored, kdaj naj bi jedli sadje, je v korist zdravja treba pojesti na dan vsaj štiri zalogaje tega,« priporočajo strokovnjaki.
Jejte sezonsko
Če bi radi shujšali, je sicer pametno sadje pojesti pred obrokom, saj to nasiti in posledično boste pojedli manj bolj kalorične in zdravju manj prijazne hrane.
»Če menite, da vaše telo težko prebavlja surovo, ga pred uživanjem skuhajte, najpomembnejši napotek glede uživanja sadja pa se glasi: naj bo sezonsko in lokalno. Takšno namreč vsebuje največ zdravju prijaznih snovi, hkrati je tudi najbolj okusno,« svetuje prehranska strokovnjakinja Carrie Gabriel.