PRAVI JE GRENAK

Imenitno živilo, ki prihajajo iz Južne Amerike in je osvojilo svet

Pravi kakav je grenak, zato mnogi raje kupijo že pripravljene instant napitke, ki pa vsebujejo preveč sladkorja.
Fotografija: Zrela semena so velika kot mandlji in so različnih rožnato vijoličnih odtenkov. FOTO: Narong Khueankaew/Getty Images
Odpri galerijo
Zrela semena so velika kot mandlji in so različnih rožnato vijoličnih odtenkov. FOTO: Narong Khueankaew/Getty Images

Kakav je še eno v nizu imenitnih živil, ki prihajajo iz Južne Amerike in so osvojila svet. V njegovi domovini so ga pridobivali in gojili že 2000 let pred našim štetjem, poznali so ga Maji in Azteki, v Evropo ga je prinesel Kolumb. Pridobivajo ga iz semen sadeža kakavovca, ki uspeva v tropskem deževnem gozdu.

Osnova za čokolado FOTO: Xamtiw/Getty Images
Osnova za čokolado FOTO: Xamtiw/Getty Images

Gojijo ga v obliki grma ali drevesa, na eni rastlini zraste okoli štirideset plodov oziroma strokov, v vsakem se skriva od trideset do petdeset semen, obdanih s sladkim sadnim mesom, ki je prav tako užitno. Zrela semena so velika kot mandlji in so različnih rožnato vijoličnih odtenkov in imajo močan, trpek okus, v procesu fermentacije in sušenja pa zrna pridobijo prijeten okus in vonj. Nato se pražijo, zdrobijo in oluščijo ter predelajo v kakavovo pasto. Iz tega pridelajo kakavovo maslo, ki je brez vonja in okusa in se uporablja tudi v kozmetiki, kakavov prah in nazadnje čokolado.

V domači kuhinji kakavov prah uporabljamo predvsem za pripravo napitkov, običajno z mlekom. Poleg tega da je okusen, je tudi zdrav, saj vsebuje številne za organizem koristne snovi. A pozor, ko izbiramo v trgovini, bomo na polici našli vrsto kakavovih pa tudi čokoladnih instant napitkov, ki poleg manjšega dela kakava vsebujejo predvsem veliko sladkorja. Najbrž ni treba pripomniti, da se je tovrstnim pijačam bolje izogniti, raje kupimo pravega v prahu in iz njega pripravimo napitek po svojem okusu, ki ga lahko sladkamo tudi z medom.

Vedeti namreč moramo, da je kakav v prahu grenak, čeprav ima prijeten okus. Namesto mleka lahko uporabimo žitne, riževe, sojine ali mandljeve napitke, zanimiva je tudi pijača, ki jo pripravimo iz žitne kave in kakava. Dodajamo ga številnim jedem, predvsem sladicam. Žličko ga stresemo v sadni smuti, maso za puding, dodamo kremi za torto, v sadne ali vaniljeve sladolede, sadne namaze in še kam.

Pravi kakav se v tekočini slabše topi kot že pripravljeni napitki, tako da ga je treba malce dlje in bolj potrpežljivo mešati. Topi se tako v vodi kot v mleku in rastlinskih napitkih.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije