PRIGRIZEK
Kako do popolnih kokic?
Pripravljene v domači kuhinji niso le okusen prigrizek, temveč tudi zdrav.
Odpri galerijo
Nekateri prigrizki so v resnici zdravju prijazni. Med te sodijo kokice, pripravljene iz koruze pokovke. Če niso obogatene s preveč maščobe, soli in drugih dodatkov, premorejo visoko prehransko vrednost.
Skupina strokovnjakov z univerze Scranton se je poglobila v njihovo sestavo ter dokazala, da vsebujejo več antioksidantov od surovega sadja in zelenjave. Zalogaj ima približno 300 miligramov antioksidantov, povprečen zalogaj sadja pa 160 miligramov. Največ zdravju prijaznih snovi se skriva v lupini, ki obdaja zrno.
Ob dodatku olja se količina antioksidantov, kot sta zeaksantin in lutein, zniža s 1087 mikrogramov na 829 mikrogramov v 100 gramih koruze. V kokicah, pripravljenih brez dodatka olja in soli, hranljive vrednosti narastejo. Količina betakarotena, denimo, s 66 mikrogramov kar na 1087 mikrogramov.
100 gramov kokic brez maščobe ima 382 kalorij, z eno žlico dodanega olja se ta povzpne na 517, z enako količino masla pa na 536 kalorij.
Kokice so torej res zdrav prigrizek, ni pa vseeno, na kakšen način jih boste pripravili. Najboljše so tiste z brez olja ali z minimalno količino olivnega ter s čim manj soli in brez drugih dodatkov.
Zakaj jih lahko jeste brez slabe vesti?
Gre za celo žito, ki telesu dovaja veliko vlaknin, vitaminov ter mineralov. Zalogaj zadovolji 70 odstotkov dnevne potrebe telesa po celih žitih. 78 odstotkov tega prigrizka predstavljajo sestavljeni ogljikovi hidrati, v njih so še beljakovine, maščobe, veliko vitaminov B-kompleksa, kalija, fosforja in magnezija, v sledovih so zastopani še železo, kalcij, natrij in cink.Skupina strokovnjakov z univerze Scranton se je poglobila v njihovo sestavo ter dokazala, da vsebujejo več antioksidantov od surovega sadja in zelenjave. Zalogaj ima približno 300 miligramov antioksidantov, povprečen zalogaj sadja pa 160 miligramov. Največ zdravju prijaznih snovi se skriva v lupini, ki obdaja zrno.
Pozor pri pripravi
A pozor: to, kako kokice vplivajo na zdravje, je odvisno predvsem od njihove priprave. Z dodajanjem olja ali druge maščobe in dodatkov energijska vrednost kokic zelo naraste, količina zaščitnih snovi pa upade.Ob dodatku olja se količina antioksidantov, kot sta zeaksantin in lutein, zniža s 1087 mikrogramov na 829 mikrogramov v 100 gramih koruze. V kokicah, pripravljenih brez dodatka olja in soli, hranljive vrednosti narastejo. Količina betakarotena, denimo, s 66 mikrogramov kar na 1087 mikrogramov.
100 gramov kokic brez maščobe ima 382 kalorij, z eno žlico dodanega olja se ta povzpne na 517, z enako količino masla pa na 536 kalorij.
Kokice so torej res zdrav prigrizek, ni pa vseeno, na kakšen način jih boste pripravili. Najboljše so tiste z brez olja ali z minimalno količino olivnega ter s čim manj soli in brez drugih dodatkov.