Kako na zdravje in prebavo vpliva kumina
Kumina je začimba, pridobljena iz semen rastline Cuminum cyminum. Ponaša se z značilnim sladkastim okusom in je že dolgo nepogrešljiva v tradicionalni medicini.
Njene pozitivne učinke na zdravje in prebavo je dokazalo več raziskav, to pa je nekaj največjih koristi kumine za zdravje.
Izboljšuje prebavo
Kumina pospešuje prebavo, pomirja želodčne krče in blaži simptome sindroma razdražljivega črevesja.
Med drugim zato, ker spodbuja nastajanje prebavnih encimov.
Skrbi za dobro kri
Semena kumine so bogata z železom. V žlici mlete kumine je kar 1,4 miligrama omenjenega minerala.
Deluje protivnetno
Kumina vsebuje veliko antioksidantov, denimo terpena, fenolov in flavonoidov, ki nižajo tveganje za kronične vnetne bolezni.
Pomaga pri sladkorni bolezni
Čeprav še ni natančno znano, kako dejansko kumina vpliva na krvni sladkor je dokazano, da prehranski dodatki z njo pomagajo pri nadzorovanju krvnega sladkorja.
Pozitivno vpliva na holesterol
Dodatki prehrane iz kumine pozitivno vplivajo na razmerje med dobrim in slabim holesterolom v krvi, ni pa še znano, ali ima enak učinek tudi kumina kot začimba.
Pomaga pri hujšanju
Koncentrirana kumina v obliki dodatka prehrani pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov, je pokazalo več raziskav.