SLADKO IN ZDRAVO

Kako na zdravje in prebavo vpliva kumina

Kumina je začimba značilnega sladkastega okusa, ki koristi prebavi in zdravju nasploh.
Fotografija: Kumina za dobro prebavo in vitko postavo.  FOTO: Dipakshelare/gettyimages
Odpri galerijo
Kumina za dobro prebavo in vitko postavo.  FOTO: Dipakshelare/gettyimages

Kumina je začimba, pridobljena iz semen rastline Cuminum cyminum. Ponaša se z značilnim sladkastim okusom in je že dolgo nepogrešljiva v tradicionalni medicini.

Njene pozitivne učinke na zdravje in prebavo je dokazalo več raziskav, to pa je nekaj največjih koristi kumine za zdravje.

Izboljšuje prebavo

Kumina pospešuje prebavo, pomirja želodčne krče in blaži simptome sindroma razdražljivega črevesja.

Med drugim zato, ker spodbuja nastajanje prebavnih encimov.

Skrbi za dobro kri

Semena kumine so bogata z železom. V žlici mlete kumine je kar 1,4 miligrama omenjenega minerala.

Deluje protivnetno

Kumina vsebuje veliko antioksidantov, denimo terpena, fenolov in flavonoidov, ki nižajo tveganje za kronične vnetne bolezni.

Pomaga pri sladkorni bolezni

Čeprav še ni natančno znano, kako dejansko kumina vpliva na krvni sladkor je dokazano, da prehranski dodatki z njo pomagajo pri nadzorovanju krvnega sladkorja.

Pozitivno vpliva na holesterol

Dodatki prehrane iz kumine pozitivno vplivajo na razmerje med dobrim in slabim holesterolom v krvi, ni pa še znano, ali ima enak učinek tudi kumina kot začimba.

Pomaga pri hujšanju

Koncentrirana kumina v obliki dodatka prehrani pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov, je pokazalo več raziskav.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije