OKUSI
Kako pripraviti okusen zelenjavni krožnik?
Vsa temno zelena zelenjava je zdravilna, deluje kot detoks, torej razstruplja in poskrbi, da smo telesno bolj odporni.
Odpri galerijo
Včasih si zaželim zelenjavno kosilo ali večerjo brez testenin, riža ali kaše, prav takšno preprosto jed iz same zelenjave. Prav gotovo takrat nimam v mislih razkuhane cvetače niti vodenega korenčka, še manj graha iz konzerve. Kako pripraviti zelenjavni krožnik, da bo okusen, nasiten in poln obrok? Še najlažje je, da zelenjavo spečemo, zato se tudi po restavracijah znebijo veganskih gostov z zelenjavo z žara in sojinimi polpeti. Velikokrat je to edino, kar lahko brezmesnega ponudijo z jedilnega lista. Prav škoda, saj bi marsikdo kdaj izbral lažjo jed, tudi če ni zapisan veganom ali vegetarijancem. Zelo bi me veselilo predstaviti neverjetne možnosti kuhanja tudi samo iz zelenjave. Takšna jed je nastala danes v naši kuhinji. Glavna sestavina je bil brokoli, ki ga sploh ne maram preveč, kakor tudi ne cvetače, priznam. Seveda ju pripravljam, nikakor pa ne spadata med moje priljubljene. Pomislila sem, kaj bi dodala, da bi brokoli ohranil poln okus, vendar bi prekrila tisto značilno noto, ki me spominja na gosenice. Tuhtala sem, kako bi ga pripravila, da se ne bi razkuhal (ni hujšega, to res še poslabša njegov okus). Čas kuhanja najlažje nadzoruješ tako, da ga pripravljaš ločeno od drugih sestavin. Obdelala sem ga v soparilniku in ga ves čas prebadala na najtrših delih, da je ohranil barvo in strukturo. Za močnejši okus, ki potegne v drugo smer, sem izbrala ocvirke in vročo smetano, oboje seveda v veganski različici.
Nastala je presenetljivo nasitna in okusna jed, ki mi je bila tako všeč, da bom brokoli zdaj večkrat pripravljala. Vsa temno zelena zelenjava je zdravilna, deluje kot detoks, torej razstruplja in poskrbi, da smo telesno bolj odporni. Brokoli ima še dodatne zdravilne sestavine, in ko sem se na to ponovno spomnila, ne bom več grdo govorila o njem. Predlagam, da gremo lepo na lepo ekološko tržnico in se založimo s temi zelenimi cvetovi za ves teden. Ko se znajdeš s sestavinami in jih imaš pri roki, je to čisto nezahteven recept, krožnik pa daleč od tega, da bi mu lahko rekel dolgočasna zelenjavna jed.
Brokoli z veganskimi ocvirki in smetanoZa dva:
dva večja brokolija
Za smetano:
80 g indijskih oreščkov
sok pol limone
1 žlička gorčice
3 stroki česna
2 žlici oljčnega olja
1 žlica kvasovih kosmičev
poper in sol po okusu
Za ocvirke:
100 g tempeha
2 žlici oljčnega olja
1 žlica sojine omake
1 žlička jabolčnega kisa
1 žlička datljevega sirupa
Brokoli narežemo na cvetove. Stebel za ta recept ne moremo uporabiti, čisto v redu pa bodo za enolončnico ali kremno juho. Ne premajhne cvetove brokolija skuhamo al dente. Nikar naj ne bo razkuhan. Idealno je, če ga skuhamo v soparilniku, tako ohrani vse svoje odlike. Če ne, ga kuhamo v čim manj rahlo soljene vode, le toliko, da so debelejši deli (stebla) v vodi. Tako brokoli ohrani temno zeleno barvo. Stresemo ga na cedilo in pustimo, da se res odcedi. Tekočino prihranimo.
Za smetano vse sestavine zblendamo s tremi žlicami vode, v kateri se je kuhal brokoli. Indijskih oreščkov prej ne namočimo, da bo smetana rahlo zrnata (kot bi ji dodali riban parmezan).
Za ocvirke s prsti nadrobimo tempeh. Treba se je malo potruditi, da nastanejo drobtine, večje in manjše, kar se potem lepo zapeče. V skledici gladko razmešamo oljčno olje, sojino omako,
jabolčni kis in datljev sirup. Namesto slednjega bi lahko dali temen agavin sirup, pomembno je, da ima zamolkel, malo karamelen okus.
V ponvi segrejemo olje, stresemo na vroče olje drobtine iz tempeha ter jih poravnamo, da so v eni plasti enakomerno razporejene po ponvi. Nič ne mešamo, le malo znižamo temperaturo, da ni na maksimumu, in pražimo dve minuti. Pazimo, da se ne zažge. Čez dve minuti premešamo in med stalnim mešanjem pražimo še eno minuto. Zalijemo s prelivom, na hitro premešamo, da tempeh posrka tekočino in se osuši, ter takoj odstavimo.
Na ogrete krožnike naložimo brokoli, prelijemo s toplo smetano in posujemo z ocvirki. Ponudimo takoj kot glavno jed.
dva večja brokolija
Za smetano:
80 g indijskih oreščkov
sok pol limone
1 žlička gorčice
3 stroki česna
2 žlici oljčnega olja
1 žlica kvasovih kosmičev
poper in sol po okusu
Za ocvirke:
100 g tempeha
2 žlici oljčnega olja
1 žlica sojine omake
1 žlička jabolčnega kisa
1 žlička datljevega sirupa
Brokoli narežemo na cvetove. Stebel za ta recept ne moremo uporabiti, čisto v redu pa bodo za enolončnico ali kremno juho. Ne premajhne cvetove brokolija skuhamo al dente. Nikar naj ne bo razkuhan. Idealno je, če ga skuhamo v soparilniku, tako ohrani vse svoje odlike. Če ne, ga kuhamo v čim manj rahlo soljene vode, le toliko, da so debelejši deli (stebla) v vodi. Tako brokoli ohrani temno zeleno barvo. Stresemo ga na cedilo in pustimo, da se res odcedi. Tekočino prihranimo.
Za smetano vse sestavine zblendamo s tremi žlicami vode, v kateri se je kuhal brokoli. Indijskih oreščkov prej ne namočimo, da bo smetana rahlo zrnata (kot bi ji dodali riban parmezan).
Za ocvirke s prsti nadrobimo tempeh. Treba se je malo potruditi, da nastanejo drobtine, večje in manjše, kar se potem lepo zapeče. V skledici gladko razmešamo oljčno olje, sojino omako,
jabolčni kis in datljev sirup. Namesto slednjega bi lahko dali temen agavin sirup, pomembno je, da ima zamolkel, malo karamelen okus.
V ponvi segrejemo olje, stresemo na vroče olje drobtine iz tempeha ter jih poravnamo, da so v eni plasti enakomerno razporejene po ponvi. Nič ne mešamo, le malo znižamo temperaturo, da ni na maksimumu, in pražimo dve minuti. Pazimo, da se ne zažge. Čez dve minuti premešamo in med stalnim mešanjem pražimo še eno minuto. Zalijemo s prelivom, na hitro premešamo, da tempeh posrka tekočino in se osuši, ter takoj odstavimo.
Na ogrete krožnike naložimo brokoli, prelijemo s toplo smetano in posujemo z ocvirki. Ponudimo takoj kot glavno jed.
Nastala je presenetljivo nasitna in okusna jed, ki mi je bila tako všeč, da bom brokoli zdaj večkrat pripravljala. Vsa temno zelena zelenjava je zdravilna, deluje kot detoks, torej razstruplja in poskrbi, da smo telesno bolj odporni. Brokoli ima še dodatne zdravilne sestavine, in ko sem se na to ponovno spomnila, ne bom več grdo govorila o njem. Predlagam, da gremo lepo na lepo ekološko tržnico in se založimo s temi zelenimi cvetovi za ves teden. Ko se znajdeš s sestavinami in jih imaš pri roki, je to čisto nezahteven recept, krožnik pa daleč od tega, da bi mu lahko rekel dolgočasna zelenjavna jed.