Kako pripraviti okusno telečjo pečenko
Pečenke so v prazničnem času pogosto na mizi, pripravljamo jih iz različnih kosov mesa, najpogosteje segamo po svinjski, priljubljena je tudi telečja. Teletina je zelo nežna, zato ne pretiravajmo z začimbami.
Za 4 osebe:
1,5 kg teletine za pečenko (pleča ali vratovina brez kosti)
olje, sol
sveži rožmarin
Meso ogrejemo na sobno temperaturo in ga dobro naoljimo in natremo s soljo. V zaprti posodi pustimo na pultu vsaj eno uro. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V pekač nalijemo olje, ga segrejemo na štedilniku in z vseh strani popečemo meso, da površina zakrkne. S tem bodo sokovi ostali v pečenki, da bo sočna. Dodamo vejico ali dve rožmarina, postavimo v pečico in pečemo približno uro in pol. Vmes meso večkrat zalijemo s tekočino, ki se nabira na dnu posode, po potrebi ga tudi obrnemo. Prebodemo ga z vilicami ali iglo, in ko se ne pocedi krvava tekočina, je pečeno. Pustimo ga nekaj minut počivati in potem narežemo.
Če je meso suho, ga pečemo pri nižji temperaturi in polivamo, da se ne bo izsušilo. Obnese se tudi peka v posebni vrečki, v kateri meso ohrani sočnost, hkrati pa se po površini dobro zapeče.