Kava zmanjšuje tveganje za žolčne kamne
Na seznamu pozitivnih učinkov kave je po novem tudi preprečevanje žolčnih kamnov.
Odpri galerijo
Nova raziskava inštituta za znanstvene informacije (Institute for Scientific Information) je izpostavila še en pozitivni učinek pitja kave. Strokovnjaki so na podlagi njenih izsledkov zapisali, da ta pijača ne vpliva pozitivno le na prebavila, saj skrbi za zdravo črevesno črevesno floro in pospešuje prebavo, ampak zmore še veliko več.
»Podatki neizpodbitno dokazujejo, da kava preprečuje prebavne težave, kot je zaprtje, varuje pa tudi zdravje jeter,« je povedal avtor raziskave Carlo La Vecchia z univerze Milano.
»Med drugim varuje pred pogosto težavo, in sicer žolčnimi kamni, ki prizadenejo od deset do 15 odstotkov odrasle populacije. Natančni mehanizmi, kako kava zavira njihov nastanek, še niso znani, je pa očitno, da zmanjšuje tveganje zanje. Domnevamo, da ima največ zaslug za to v kavi prisoten kofein, kajti učinek ni bil opazen pri pitju kave brez tega stimulansa.«
Kava je sicer eno izmed najpogosteje raziskovanih živil, njen vpliv na prebavo pa kljub številnim izsledkom še naprej ostaja rastoče področje različnih znanstvenih študij.
»Podatki neizpodbitno dokazujejo, da kava preprečuje prebavne težave, kot je zaprtje, varuje pa tudi zdravje jeter,« je povedal avtor raziskave Carlo La Vecchia z univerze Milano.
»Med drugim varuje pred pogosto težavo, in sicer žolčnimi kamni, ki prizadenejo od deset do 15 odstotkov odrasle populacije. Natančni mehanizmi, kako kava zavira njihov nastanek, še niso znani, je pa očitno, da zmanjšuje tveganje zanje. Domnevamo, da ima največ zaslug za to v kavi prisoten kofein, kajti učinek ni bil opazen pri pitju kave brez tega stimulansa.«
Kaj pa pekoča zgaga?
Pogosto vprašanje pri pivcih kave je, ali spodbuja pekočo zgago in refluks. Strokovnjaki nanj odgovarjajo takole: »Čeprav je nekaj študij res našlo povezavo med pitjem kave in pekočo zgago ter refluksom, je večina znanstvenih del ugotovila, da kava ne sodi med glavne povzročitelje teh težav. Zadnje raziskave so med drugim dokazale, da je s pitjem kave mogoče povečati število zdravju prijaznih bakterij v črevesju, na prvem mestu bakterije Bifidobakter. Količina teh mikroorganizmov v prebavilih po zaužitju kave naraste zaradi dietnih vlaknin in polifenolov v kavnih zrnih.«Kava je sicer eno izmed najpogosteje raziskovanih živil, njen vpliv na prebavo pa kljub številnim izsledkom še naprej ostaja rastoče področje različnih znanstvenih študij.