Kdo peče najboljšo prekmursko gibanico? Dodajamo še recept za langaš in retaši
Ste za bograč, langaš ali dödole? Bi se naučili pripraviti prekmursko gibanico? Ali nemara poskusili katerega od prekmurskih, evropsko zaščitenih izdelkov? Potem predlog: izlet v Mursko Soboto, saj bo tam danes, v soboto, od 10. ure naprej Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice, že 12. po vrsti.
V jedru Murske Sobote, na Slovenski ulici, bo razstava prekmurske gibanice in šunke. Poskusili boste lahko izdelke iz teh krajev, okusili vinsko ponudbo in uživali v tradicionalni prekmurski kulinariki. Če bi radi preizkusili srečo, se boste lahko pridružili nagradni igri, katere cilj je ugotoviti težo tam razstavljene prekmurske šunke.
Od 10. do 14. ure se bo zvrstil kulturni program, saj bodo tam Marko banda, Folklorna skupina KUD Beltinci, ljudski godci in pevci Što ma čas in učenci Glasbene šole Beltinci. Dopoldne, ob 11.30, bo prikaz priprave prekmurske gibanice, ob 14. uri pa sledi podelitev priznanj proizvajalcem prekmurske gibanice in šunke.
Program se bo zatem podaljšal v popoldne in raztegnil do večera, ko se bodo na odru zvrstili KAT & The DEDO's, Romano glauso ter Samo Budna & band.
Za pokušino, kakšnega okusa je Prekmurje, pa nam je Tatjana Škrilec iz Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot poslala dva preprosta, a čudovita recepta za jedi, ki sta značilni za ta del Slovenije.
Za 4–5 oseb:
500 g moke,
1 lonček navadnega jogurta,
1–1,5 dl mleka,
ščepec soli,
1 kocka suhega kvasa,
pol vrečke pecilnega praška,
ščepec soli,
maščoba (za cvrtje)
Zamesimo testo, oblikujemo hlebček in ga pustimo počivati 15–20 minut. Na mizi razprostremo veliko krpo in testo na rahlo pomokani površini razvlečemo ter ga prelijemo s prelivom. Nato čez enakomerno potresemo naribana jabolka, jih posujemo s sladkorjem in cimetom. Testo z nadevom s pomočjo krpe zvaljamo v zavitek, ga položimo v namazan pekač in premažemo s premazom. Pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je pečeno in ohlajeno, razrežemo na kose, posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.