SUPERŽIVILO
Kikirikijevo maslo za vitko postavo in zdravo srce
Če z njim ne pretiravate, je upravičeno superživilo.
Odpri galerijo
Kikirikijevo maslo, kakršnega poznamo danes, je leta 1859 patentiral ameriški zdravnik, prehranski strokovnjak in podjetnik John Harvey Kellogg. Sčasoma je ta namaz postal nepogrešljiva sestavina obrokov po Združenih državah Amerike in si utrl pot tudi na druge celine. Od tedaj je bilo opravljenih ogromno raziskav, ki so dokazale, da ta namaz ni le okusen, temveč tudi zdrav. Če gre za maslo iz vsaj 90 odstotkov kikirikija in brez dodanega sladkorja ter je zaužito v zmernih količinah, kar pomeni, največ dve žlički na dan, upravičeno velja za superživilo. Zakaj bi se morali z njim razvajati?
Lani izvedena raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v publikaciji European Journal of Nutrition, je pet let spremljala 370 tisoč moških in žensk. Pokazala je, da vsakodnevno uživanje lupinastih plodov in iz njih izdelanega masla pozitivno vpliva na telesno težo.
Leta 2013 objavljeni izsledki raziskave oddelka za nutricionizem univerze Purdue so pokazali, da žlica kikirikijevega masla za zajtrk zlasti pozitivno vpliva na zdravje žensk z višjim indeksom telesne mase in s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa dva.
Pomaga pri hujšanju
Tako kot drugi lupinasti plodovi so tudi kikirikiji zavezniki lepe postave ter pomagajo pri doseganju in ohranjanju primerne telesne teže. Predvsem po zaslugi bogate vsebnosti zdravju prijaznih nenasičenih maščob, beljakovin in vlaknin, ki dolgo ohranjajo sitost ter pomagajo obvladovati želo po nezdravih prigrizkih.Lani izvedena raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v publikaciji European Journal of Nutrition, je pet let spremljala 370 tisoč moških in žensk. Pokazala je, da vsakodnevno uživanje lupinastih plodov in iz njih izdelanega masla pozitivno vpliva na telesno težo.
Ohranja zdravje srca
Kikirikijevo maslo vsebuje nenasičene maščobe, niacin, magnezij in vitamin E, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca in ožilja. A le, če se z njim ne pretirava, saj je zelo kalorično. Dve žlički oziroma ena žlica na dan je za pozitivne učinke na srce dovolj.Uravnava krvni sladkor
Različica naravnega kikirikijevega masla je popolna za vse, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Ker vsebuje malo ogljikovih hidratov ter optimalno količino zdravih maščob, vlaknin in beljakovin, ne vpliva na porast glukoze v krvi. Poleg tega je v njem prisoten magnezij, ki je obvezen za pravilno delovanje organizma in ga sladkornim bolnikom pogosto primanjkuje.Leta 2013 objavljeni izsledki raziskave oddelka za nutricionizem univerze Purdue so pokazali, da žlica kikirikijevega masla za zajtrk zlasti pozitivno vpliva na zdravje žensk z višjim indeksom telesne mase in s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa dva.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
16:15
Zakaj nas zebe