Kimči, tradicionalna korejska jed
Tradicionalna korejska jed je predvsem priloga različnim jedem.
Odpri galerijo
Kislo zelje, ki nastane v naravnem procesu fermentacije, ni naša pogruntavščina, pripravljajo jo tudi drugje po svetu, na primer v Aziji, zelo znana jed je kimči, ki jo Korejci menda pripravljajo že tri tisočletja. Ena od glavnih začimb je čili, kar daje kimčiju oster in pekoč okus.
Ko začne na sobni temperaturi fermentirati, ga postavimo v hladilnik, kjer bo ohranil primerno stopnjo kislosti in svež okus več tednov. Njegova glavna sestavina je zelenjava, na obalnih območjih mu dodajajo tudi morske sadeže.
Za 4 osebe:
1 srednje velika glava kitajskega zelja
4–5 belih redkev
1 večja čebula
3 stroki česna
sveži ingver
1 žlica mletega čilija
30 g soli
Kitajsko zelje očistimo in narežemo na pet centimetrov široke trakove. Redkve olupimo in narežemo na kolobarje. Vse skupaj stresemo v skledo in prelijemo s 3–4 dcl vode, v kateri smo raztopili sol. Pokrijemo in pustimo namakati nekaj ur, še bolje čez noč. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo, ingver olupimo in naribamo. Zelje odcedimo, slano vodo prihranimo. Zelju dodamo čebulo, česen in ingver ter potresemo s čilijem. Temeljito premešamo ter do dobre polovice nadevamo v čiste kozarce za vlaganje. Prelijemo s slano vodo, zelenjava mora biti pokrita. Kozarce zapremo in pustimo stati tri dni, da zelenjava fermentira.
1 srednje velika glava kitajskega zelja
4–5 belih redkev
1 večja čebula
3 stroki česna
sveži ingver
1 žlica mletega čilija
30 g soli
Kitajsko zelje očistimo in narežemo na pet centimetrov široke trakove. Redkve olupimo in narežemo na kolobarje. Vse skupaj stresemo v skledo in prelijemo s 3–4 dcl vode, v kateri smo raztopili sol. Pokrijemo in pustimo namakati nekaj ur, še bolje čez noč. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo, ingver olupimo in naribamo. Zelje odcedimo, slano vodo prihranimo. Zelju dodamo čebulo, česen in ingver ter potresemo s čilijem. Temeljito premešamo ter do dobre polovice nadevamo v čiste kozarce za vlaganje. Prelijemo s slano vodo, zelenjava mora biti pokrita. Kozarce zapremo in pustimo stati tri dni, da zelenjava fermentira.
Ko začne na sobni temperaturi fermentirati, ga postavimo v hladilnik, kjer bo ohranil primerno stopnjo kislosti in svež okus več tednov. Njegova glavna sestavina je zelenjava, na obalnih območjih mu dodajajo tudi morske sadeže.