SVEŽE NA KROŽNIK
Kitajski kapus v sarmi
Mlade liste vsestransko uporabne zelenjave lahko kuhamo, dušimo ali pečemo, najboljši pa so presni.
Odpri galerijo
Najpogosteje kitajski kapus uživamo svež, v solatah. Zraven se dobro podajo fižol v zrnju, česen in bučno olje. Liste očistimo in narežemo na tanke rezance, užitni so tako zeleni deli kot bela rebra. Mladi listi so okusni, še preden rastlina oblikuje glave, prav tako v solati, ali pa jih pripravimo kot špinačo.
Bela rebra so odlična popečena, podobno kot šparglji ali radič, lahko pa popečemo tudi večje kose. Cele liste nadevamo in zvijemo v sarme in jih skuhamo v paradižnikov omaki. Nadev je lahko mesni ali zelenjavni, imeniten bo tudi gobov. Sicer pa lahko kitajski kapus pripravljamo kot zelje, narezanega podušimo na čebuli, dober pa bo tudi v zelenjavni enolončnici.
Bela rebra so odlična popečena, podobno kot šparglji ali radič, lahko pa popečemo tudi večje kose. Cele liste nadevamo in zvijemo v sarme in jih skuhamo v paradižnikov omaki. Nadev je lahko mesni ali zelenjavni, imeniten bo tudi gobov. Sicer pa lahko kitajski kapus pripravljamo kot zelje, narezanega podušimo na čebuli, dober pa bo tudi v zelenjavni enolončnici.
Za 4 osebe:
300 g mletega mesa
1 čebula
3 stroki česna
1 korenček
2 pesti riža
20 večjih listov kitajskega kapusa
paradižnikova omaka
sol, poper, rdeča paprika v prahu, olje
šopek peteršilja, vejica timijana
V ponvi svetlo prepražimo nasekljano čebulo, dodamo strt česen in počakamo, da zadiši. Potem dodamo na kolobarje narezano korenje in meso, zmešamo in dušimo nekaj minut. Dodamo riž in začimbe ter sesekljan peteršilj, na kratko podušimo in odstavimo z ognja. Liste kitajskega zelja očistimo in na hitro potopimo v vrelo vodo. Na liste nadevamo meso, zavijemo v sarmice in jih položimo v kozico. Prelijemo s paradižnikovo omako, sarme morajo biti pokrite, in na šibkem ognju kuhamo dobre pol ure.
300 g mletega mesa
1 čebula
3 stroki česna
1 korenček
2 pesti riža
20 večjih listov kitajskega kapusa
paradižnikova omaka
sol, poper, rdeča paprika v prahu, olje
šopek peteršilja, vejica timijana
V ponvi svetlo prepražimo nasekljano čebulo, dodamo strt česen in počakamo, da zadiši. Potem dodamo na kolobarje narezano korenje in meso, zmešamo in dušimo nekaj minut. Dodamo riž in začimbe ter sesekljan peteršilj, na kratko podušimo in odstavimo z ognja. Liste kitajskega zelja očistimo in na hitro potopimo v vrelo vodo. Na liste nadevamo meso, zavijemo v sarmice in jih položimo v kozico. Prelijemo s paradižnikovo omako, sarme morajo biti pokrite, in na šibkem ognju kuhamo dobre pol ure.